Milan Gale Muškatirović
Foto: Alo/ Vladimir Marković
Milan Gale Muškatirović

Foto: Alo/ Vladimir Marković

Milan Gale Muškatirović, Foto: Foto: Alo/ Vladimir Marković

U svetu su već sprovedena razna istraživanja u vezi sa tim, a odgovor je dala epidemiolog dr. Diana Nonković.

Istraživanja su pokazala kako i druge vrste koronavirusa, poput SARS-a mogu preživeti 12 dana u vodi sobne temperature a mnogo duže u hladnijim temperaturama, objavio je nedavno dr. Ian Peper iz Centra za vodnu i energetsku održivu tehnologiju Sveučilišta u Arizoni.

Istraživali su kako koronavirus opstaje u vodama posmatrajući kanalizaciju. Iako zarazne kapljice mogu kontaminirati vodu pa je virus otkriven i u otpadnim vodama, stručnjaci su se složili kako će kada padne u veće vode poput reka, jezera i okeana, njegova koncentracija biti toliko razređena da je vrlo malo verovatno da bi se ljudi mogli zaraziti.

Preporučujemo i:

Prema CDC-u i Agenciji za zaštitu okoline, dokazano je i kako bazeni ne predstavljaju nikakvu brigu jer hlor u vodi uništava virus, piše crna-hronika.info.

Iako je dokazano da se ne možemo zaraziti rekreativnim plivanjem, stručnjaci su zabrinuti zbog fizičke distance. Brinu se i zbog deljenja pića s drugom osobom jer se virus i dalje prenosi s čoveka na čoveka, piše ABC News.

Stručnjaci preporučuju i nošenje maske izvan vode. Takođe, ako se sumnja na koronu uopšte ne bi trebalo ići na plažu. Sa sobom bi trebalo da ponesemo dezinfekciono sredstvo. Trebalo bi se izbegavati kontakt s drugim osobama i redovno bi trebalo prati ruke, poručuje CDC.

“Epidemiolozi ne misle da je to posebna opasnost, ukoliko se pridržavamo osnovne mere, a to je fizička distanca, da svako ima svoj prostor. Naravno to ne važi za porodice, oni su svaki dan ionako na okupu. Preporučen je odlazak na more, može biti i izvrsna fizikalna terapija”, kazala je za RTL.hr epidemiolog Diana Nonković.

Ponovila je još jednom kako se virus prenosi kapljičnim putem pa ako smo u zatvorenom sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu mala je šansa da se nećemo zaraziti. Kazala je i kako nema opasnosti od zaraze virusom u bazenu.

“Bazeni se tretiraju hlorom, a COVID-19 je osetljiv na sve hlorne preparate, tako da voda iz bazena štiti od COVID-a”, rekla je.

Pročitajte još: