Korona virus
Ilustracija
Korona virus

Ilustracija

Korona virus, Foto: Ilustracija

Jedna od ljudi koja veruje u to je i naša poznata doktorka i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić. I to svoje stanovište nije samo jednom izrekla.

Jutros je gostujući na konferenciji "Tu smo" koju organizuje Forum pacijenata Srbije ponovila svoju tezu o tome.

- Ovako velika kontagioznost, da prođete pored nekog i da ste odmah zarazite meni to kao kliničaru nije prirodno. I potpuno su mi jasna objašnjenja ovog Nobelovca ( Lik Montanije prim. aut.) i drugih lekara. Za mene to nema nikakve dileme. Ja sam kao kliničar videla da to nije prirodno. U šali često kažem, možda su ga našli na Antarktiku, možda je tamo bio zatvoren. Neko je napravio u njegovom genomu nešto zbog čega može da preživi - kazala je doktorka Grujičić i to ne prvi put.

Prvi put u javnosti doktorka Grujičić je takve teze iznela u gostovanju u emisiji na TV Prva.

- Ja mislim da je to biološko oružje, moram da priznam, koje je možda bilo napravljeno za Kineze, međutim, očito da oni koji su hteli da se igraju boga, malo su se zaigrali - smatra je dr Grujučić.

- Ko su ti? - upitala je voditeljka.

Dr Kisić Tepavčević: Neko mnogo glup mora da bude da bi napravio ovakav virus

Darija Kisić Tepavčević

Tanjug

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug

Tada je na njene reči reagovala epidemiolog i članica Kriznog štaba darija Kisić Tepavčević koja je protivi doktorkinim razmišljanjima.

- Da, ali čovek mora da bude jako glup da proizvede biološko oružje koje se širi kapljičnim putem nad kojim nema kontrolu i od koga smo svi osetljivi, tako da ima mnogo drugih potentnijih bioloških oružja koja imaju drugačiji put prenosa - rekla je Kisić Tepavčević.

Dr Radovanović: Sve je to vrlo osporivo, kao kod plastične operacije

O pomenutoj teoriji zavere govorio i epidemiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Zoran Radovanović.

- Videli smo da je ova pandemija sa sobom izrodila i mnoge teorije zavera - te da je sve ovo biološki napad, te da je ovo virus koji je nastao u veštački u laboratoriji kako bi nastala vakcina. Sve je to vrlo osporivo, budući da se svaka intervencija na genomu jasno vidi. To vam je kao plastična operacija, koliko god da je vešto urađena, ona je vidljiva - istakao je Radovanović.

Podsećamo, teoriju zavere oko virusa iz laboratorije podgrejao je dodatno francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje, navodeći da pretpostavlja da se dogodila greška kada su naučnici tragali za vakcinom protiv virusa side.

Dr Zoran Radovanović

Privatna arhiva

Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

- Došli smo do zaključka da je došlo do manipulacije ovim virusom - rekao je Montanjije u intervjuu za televiziju "Si njuz". On je istakao da su "u COVID-19 dodate i čestice HIV virusa".

- Virus nije prirodnog porekla, to je delo molekularnih biologa. Nije poznato sa kojim ciljem je to urađeno. Moj posao je iznošenje činjenica, nikoga ne optužujem, i ne znam ko je to učinio i zašto. Moguće je da su hteli da proizvedu vakcinu protiv HIV virusa - pretpostavke su nobelovca.

Američke obaveštajne službe: Virus nije delo čoveka

Povodom čitave ove teorije, oglasile su se i američke obaveštajne službe. One su zaključile da novi korona virus nije stvorio čovek niti je genetski modifikovan.

One u saopštenju za javnost, međutim, navode da i dalje ispituju navode predsednika Donalda Trampa da je pandemija možda potekla iz jedne kineske laboratorije.

- Obaveštajne službe se pridružuju širokom konsenzusu naučne zajednice i slažu se da korona virus nije stvorio čovek niti je genetski modifikovan - navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Kako se dodaje, obaveštajne službe će pažljivo analizirati informacije i podatke koji se budu pojavili kako bi utvrdila da li je epidemija počela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je posledica incidenta u laboratoriji u Vuhanu, gradu u Kini odakle je pandemija počela da se širi.

 

Komentari (1)

Milos

02.05.2020 19:28

Ja mislio da je virus sa pijace i da je smesan! I eto prevario sam se.