Beograd
Tanjug
Beograd

Tanjug

Beograd, Foto: Tanjug

Prema jučerašnjoj odluci Vlade Srbije, građani stariji od 65 godina moći će u petak da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

"Važno je naglasiti da je tokom vikenda, u cilju smanjivanja socijalnih kontakata na minimum, i dalje na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru i ovu mera će biti strogo kontrolisati nadležni organi," saopštila je vlada.

U Srbiji će se u narednim nedeljama nastaviti postepeno ukidanja mera uvedenih kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Od 28. aprila otvareni su parkovi i šetališta. Oni koji ih koriste moraju biti na odstojanju i moraju se pridržavati svih preporuka prevencije oboljenja. Od danas se dozvoljavaju i treninzi na otvorenom sa korišćenjem svih preporuka. Svi sportovi na otvorenom mogu da se odvijaju.

autobus

Alo!/Dejan Briza

autobus, Foto: Alo!/Dejan Briza

Od 4. maja biće omogućeno odvijanje gradskog prevoza u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i odvijanje železničkog i drumskog međugradskog saobraćaja, dok će javni prevoz u Beogradu i Nišu biti u funkciji od od 8. maja, ali bez korišćenja klimatizacije.

Od 8. maja će takođe početi otvaranja restorana i kafića, u baštama sa poštovanjem distance a u zatvorenim moraju da se poštuju sve preporuke.

Istog dana bi trebalo da se otvore tržni centri uz veliku dozu opreza posebno po pitanju broju korisnika, distance i korišćenje zaštitnih sredstava.

aerodrom Nikola Tesla

printskrin

aerodrom Nikola Tesla, Foto: printskrin

Tri dana kasnije, od 11. maja, najavljen je početak rada vrtića i dodatni boravak u školama da bi omogućili porodicama sa decom u kojima roditelji moraju da rade, a nema ko drugi da ih čuva.