Darija Tepavčević Kisić
Prva/Printscreen
Darija Tepavčević Kisić

Prva/Printscreen

Darija Tepavčević Kisić, Foto: Prva/Printscreen

- Upravo je ovo region zemlje gde imamo najveći broj učestalosti virusa i to je razlog zašto smo uveli ovaj štab. Znamo da postoje određena žarišta, to su Specijalna psihijatrijska bolnica i gerijatrijske ustanove. Uveli smo nove mere. Vršiće se testiranje svih kontakata. Radimo sve da virus ne uđe u ustanove, radimo sve kako bismo sprečili širenje virusa - istakla je prof.dr Darija Kisić Tepavčević.

- Kada je u pitanju Specijalna psihijatrijska bolnica, tu imamo 7 osoba, u gerijatrijskim ustanovama 151 osobu, svi oni su transportovani u niški Klinički centar. U slulačaju da dođe do komplikacija, nalaze se na pravom mestu - dodala je Tepavčević.

- U ovom momentu možemo da odgovorimo svim kapacitetima, oni odgovaraju opterećenju bolesti koje imamo u ovom trenutku. Sada je prioritet da prepoznamo ljude koji imaju ovu infekciju i da sprečimo njeno širenje. Svi faktori dolaze u obzir, virus može svako uneti. Vršiće se pojedinačna istraživanja. Izvor zaraze je ušao, i bitno je sprečiti infekciju da se širi dalje u ustanovama - istakla je ona.

Darija Tepavčević Kisić

Prva/Printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Prva/Printscreen

- Ono što je izvesno je da epidemiološku situaciju u najvećem delu zemlje držimo pod kontrolom i na stabilnom nivou i sada smo fokusirani da sačuvamo živote, fokusirani smo na žarišta. Mislim da ćemo svi biti relaksirani kada broj obolelih bude sveden na nulu - istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da apsolutni brojevi nisu najbolji pokatzatelj situacije, ali da su jedan od najvažnijih parametara osobe koje imaju blage simptome, kao i broj ljudi koji se nalazi na veštačkoj ventilaciji. 

Ona je rekla da kada je u pitanju obim testiranja, nekada je dolazilo do manjih zastoja, ali su sada povećani kapaciteti.