Puni kafići
Alo!/V. Marković
Puni kafići

Alo!/V. Marković

Puni kafići, Foto: Alo!/V. Marković

S jedne strane, šetališta i kafići puni su onih koji niti nose maske, niti drže fizičku distancu, niti im to pada na pamet, jer misle - neće mene, ili pak smatraju da je korona globalna prevara. S druge strane, bolnice širom Srbije su dupke pune zaraženih koronavirusom, a sve je više mlađih koji završavaju na respiratoru. Osim velikog broja novozaraženih, i preminule od kovida-19 danima ne prestajemo da brojimo.

KBC

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC "Dr Dragiša Mišović", Foto: Alo/ Vladimir Marković

Prof. dr Radomir Čolaković, psiholog, objašnjava za „Alo!“ da su građani bombardovani različitim informacijama sa raznih strana, što može da zbuni i izazove sumnju u vezi s tim šta je tačno, a šta nije. Međutim, kako navodi, ljudima je često teško da poveruju u nešto što sami nisu iskusili. Ima, navodi, i busanja u prsa uz tvrdnju: „Neće to mene“.

Infektivna klinika

Alo.rs/ Marko Metlaš

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Marko Metlaš

- Ima i dezinformacija, glasina, onda jedna priča jedan dan, sutradan druga priča. Sve to utiče, stvara konfuziju. Inače, čovek uvek misli da neće nešto na njega, ali nije uvek onako kako čovek misli. Verujem da bi oštre kazne za nepoštovanje preventivnih mera, odnosno za nenošenje maski i neodržavanje fizičke distance, dosta toga promenilo. Ali stvarno, da se oni koji se ne pridržavaju mera kazne, a ne da to ostane mrtvo slovo na papiru. Verovatno na prste možete izbrojati one koji su kažnjeni zbog nepoštovanja mera. Ne znam zbog čega se ne primenjuje kaznena politika. Kažnjavanjem menjamo svest, uverenja i ponašanje - navodi naš sagovornik. 

Pročitajte još:

Komentari (4)

desa

26.07.2020 08:51

oce mladost da nas dokusuri.

Pop

26.07.2020 09:01

Данашњи свет је измењен доласком високе технологије од које смо постали зависни до те мере да више наш мозак не може да реагује на основу међу људске комуникације и животног искуства базирано на догађајима. Гледајући појединце у друштву који промовишу да је то неистина и слушајући поједине који шире теорије завере , друштво, нарочито млади, не размишљајући улазе у њихову замку и мали број успева да из ње изађе. Последице су како видимо катастрофалне.

Djekson

26.07.2020 11:29

Opozicija iskorišcava Neodgovorno Ponašanje Polovine Gradjana u Politicke Svrhe Napadajuci Krizni Štab i Vlast Što kazu Stari Ako se Cuvaš i Bog ce sa ze Cuva

Neca

27.07.2020 08:43

Svi koji se busaju,nek prosetaju do Sv.Pere. Zbog takvih ne brckamo se sad negde.