Puni kafići, ali i bolnice širom naše zemlje: Neće mene korona, daj mi produženi s mlekom!

E. A. | vesti 2020-07-25 16:17:24 2020-07-25 16:17:24

Srbija živi u dve paralelne realnosti.

Alo!/V. Marković

S jedne strane, šetališta i kafići puni su onih koji niti nose maske, niti drže fizičku distancu, niti im to pada na pamet, jer misle - neće mene, ili pak smatraju da je korona globalna prevara. S druge strane, bolnice širom Srbije su dupke pune zaraženih koronavirusom, a sve je više mlađih koji završavaju na respiratoru. Osim velikog broja novozaraženih, i preminule od kovida-19 danima ne prestajemo da brojimo.

Prof. dr Radomir Čolaković, psiholog, objašnjava za „Alo!“ da su građani bombardovani različitim informacijama sa raznih strana, što može da zbuni i izazove sumnju u vezi s tim šta je tačno, a šta nije. Međutim, kako navodi, ljudima je često teško da poveruju u nešto što sami nisu iskusili. Ima, navodi, i busanja u prsa uz tvrdnju: „Neće to mene“.

- Ima i dezinformacija, glasina, onda jedna priča jedan dan, sutradan druga priča. Sve to utiče, stvara konfuziju. Inače, čovek uvek misli da neće nešto na njega, ali nije uvek onako kako čovek misli. Verujem da bi oštre kazne za nepoštovanje preventivnih mera, odnosno za nenošenje maski i neodržavanje fizičke distance, dosta toga promenilo. Ali stvarno, da se oni koji se ne pridržavaju mera kazne, a ne da to ostane mrtvo slovo na papiru. Verovatno na prste možete izbrojati one koji su kažnjeni zbog nepoštovanja mera. Ne znam zbog čega se ne primenjuje kaznena politika. Kažnjavanjem menjamo svest, uverenja i ponašanje - navodi naš sagovornik. 

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više