Krizni štab
Printscreen
Krizni štab

Printscreen

Krizni štab, Foto: Printscreen

Desila su se tri smrtna ishoda, ukupan broj preminulih je 13.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 27. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratoru je 55 osoba.

Dr Kon je sa konferencije uživo poručio da podržava mere struke, te da može da kaže punim srcem da je privremena bolnica na Sajmu najbolja odluka koju je Srbija mogla da donese i da tamo ne može bolje, da mi nismo izmislili toplu vodu i da je tako i u ostalim delovima sveta. On je rekao i da je vojni epidemilog, tačnije major, i da iza ovih bolnica u kojima će se lečiti "blagi" pacijenti stoji vojna logistika, da je to najbolje što je ova zemlja mogla da uradi i da bolje ne može.

"Sve ono što podržava smanjenje kontakta struka će podržati", kaže dr Predrag Kon.

On je naveo da je bio za to da se dozovli da se izvode kućni ljubimci, ali je prmećena zloupotreba.

"U odluci da se to zabrani struka se nije pirala", kaže dr Kon.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Sajam je najbolje rešenje i sve drugo bilo bi ozbiljna greška, smatra Kon.

"Apsolutno je to bolnica", navodi i objašnjava da će onog trenutka kada bude osposobljena početi da radi.

Kako navodi, od toga ne može bolje i sve drugo bi dovelo do dodatnih problema.

Kon navodi da će podržati svaku odluku o smanjenju kontakta.

"Sve do 24 sata ću podržati", ističe.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

On navodi i da imamo dovoljno testova i navodi da su jedna stvar testovi, a druga stvar brzina rezultata.

"Isti je princip za sve delove zemlje, zbrinjavaju se zaraženi u najbliže kliničke centre gde ima infektivno odeljenje. Sadašnji brojevi obolelih nam govore kakve smo mere sprovodili prehodni period. Ono kako smo se ponašali juče, danas, to će se videti u narednim brojevima obolelih", navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje od SPC i pričešćivanju, Kon navodi da to ne odgovara propisanom ponašanju, ali da struka dalje od toga neće govoriti.

"Samo aelujem na ljude da je ovo ozbiljna bolest i rizik je korišćenje jedne kašičice, ali zabrana od struke neće doći, mi dajedmo samo preporuke", rekao je.

Kako navodi, ako se očekuje da stručni deo kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada - to se neće dogoditi. Pored toga, navodi da jasno treba razdvojiti šta su preporuke a šta odluke.

Dr Darija Kisić Tepavčević navodi da ima i dobrih vesti, i da i takve informacije treba govoriti i navodi da prvi pacijent koji je zaražen jeste otpušten iz bolnice.

Darija Kisić Tepavčević

Printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

U KC Vojvodina preminuo je muškarac 1958. godište i on je 11. slučaj kornavirusa u Srbiji koji je potvrđen ranije danas.

Podsetimo, danas je u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu primljeno prvih 10 pacijenata.