Darija Kisić Tepavčević
Tanjug, Slobodan Miljević
Darija Kisić Tepavčević

Tanjug, Slobodan Miljević

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

Krizni štab, kao i svakog dana izveštavao je o najnovijim podacima oko korona virusa u Srbiji.

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 26.738 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.590 osoba od kojih je 287 pozitivno.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 703.246 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima su trenutno 143 pacijenta.

U poslednja 24 časa preminulo je 7 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 605.

Građani, koronavirus, Srbija

Alo / Vladimir Marković

Građani, koronavirus, Srbija, Foto: Alo / Vladimir Marković

- Do sada 26.738 potvrđenih, od poslednjeg izveštaja 9.598 osoba od kojih je 287 pozitivno, u ovom momentu na respiratorima je 143 pacijenta, u Srbiji je ukupno testirano 703.246 osoba, u poslednja 24 sata preminulo je sedam osoba, ukupan broj preminulih 605. Hospitalizovanih je 3.430. Deca, u KBC Dragiša Mišović je osmoro, a na ginekologiji i akušerstvu četiri žene koje su pozitivne, u KC Nišu je jedno dete, a u Šapcu dvoje - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

MERE NA SNAZI - DOKLE?

- Aktuelne mere ostaju na snazi do daljnjeg, daju efekte. Uzrasna distribucija hospitalizovanih, u ovom momentu nemam tačne podatke o ljudima na respiratorima. Poslednjih nedelja beležimo pomeranje uzrasta, odnosno ka starijima, upravo se poakzuje ono što smo znali od početka, kada su u pitanju preventivne mere... Dominiraju osobe starije od 65. Širi se rapidno, velika je šansa pogoršanja, velikog letaliteta... Zato moramo svi da učinimo sve da sačuvamo starije.

SITUACIJA U POŽAREVCU?

- Ustanova za socijalnu zaštitu u Požarevcu, da, 94 osobe, od kojih 11 zdravstvenih radnika. Kada su u pitanju normativi, oni moraju da postoje kada se osnivaju takve vrste ustanova, u ovom momentu imamo zaražene i zdravstvene radnike i njihovi kontakti ne mogu da dođu na posao zbog situacije. Kao i svugde gde je kolektivni smeštaj, sve osobe koje imaju kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju - biće smešteni, niko neće ostati u samoj ustanovi. Iskustvo iz Ništa nam je sve pokazalo, kada je otkriena epidemija u ustanovi, manji broj korisnika je imalo blagu kliničku sliku što nam je bilo neobično. U narednim danima je došlo do pogoršanja kod mnogih starijih lica, i onda su svi bili hospitalizovani. To nam je pokazalo da moramo da imamo visok stepen predostrožnosti, virus je nepredvidiv. u Požarevcu se radi na pojačanju kako bi se stvari dovele u normalu.

Kovid bolnica vraćena u funkciju

EPA

Kovid bolnica vraćena u funkciju, Foto: EPA

NA KOJI NAČIN ĆE KRIZNI ŠTAB ODLUČITI O VAKCINI?

- Pitanje imunizacije je jedno značajno zdravstveno pitanje isključivo takvo. Kada, kako i u kom momentu će se uvesti vakcina, da li će biti obavezna ili ne, ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima. Nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Vakcina, iako su u ovom momentu veliki broj zemalja u trci, svi se trude da naprave što bezbedniju i efikasniju, jer je jasno kolike su potrebe, u ovom momentu nijedna vakcina nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu. Ono što treba da bude svima jasno, sve vakcine koje su u upotrebi, su prošle sve kliničke procedure i kontrole i to su one koje se koriste u drugim zemljama, pre svega u EU. Nijedna vakcina, za sve bolesti, neće i ne može da bude primenjena ovde ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate, dok ne prođe sve procedure i u našoj agenciji za lekove, mora da bude maksimalno bezbedna i visoko efektivna. Nadamo se da će vakcina biti moguća do kraja godine, ne mi, već ceo svet, jer bi nas kao populaciju ojačalo. Ali, u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Nade se polažu u bar tri farmaceutske kuće, ali ne možemo da govorimo o nečemu što je izvesno.

Pročitajte još:

Komentari (1)

ana

04.08.2020 15:31

kao u olimpiskom prorocanstvu,vrlo sumnjivo