Dr Rabin Rahmani
Printscreen
Dr Rabin Rahmani, Foto: Printscreen

On je istakao da je ovo nešto o čemu će se u narednim danima pričati, a on i većina njegovih kolega primetili su nešto zajedničko kod muškaraca koji su oboleli od korona virusa i razvili teže simptome.

- Muškarci sa velikim vratovima i oni koji pate od trunkalne gojaznosti, odnosno nisu gojazni osim u delu abdomena, imaju veći faktor rizika da razviju teže simptome Covid-19 bolesti i lošije šanse da ga prebole.

On je upozorio sve muškarce koji imaju navedeni oblik gojaznosti da se čuvaju više nego ikad.

- Kada je u pitanju ova populacija pacijenata jako je važno da budu oprezni tokom pandemije korona virusa, odnosno ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, a ako to čine da se zaštite. Najbolje bi bilo da neko drugi kupuje namirnice i sve što im je potrebno kako ne bi izlazili iz kuće – savetuje dr Rahmani.

Šta je abdominalna gojaznost?

Abdominalna gojaznost je izražena gojaznost u predelu stomaka koja nije proporcionalna sveukupnoj gojaznosti i ona je nezavisan prediktor za rizik po zdravlje pacijenta. Osobe s BMI od 25 kg/m2 do 34,9 kg/m2 s obimom struka koji je veći od 88 cm kod žena, odnosno 102 cm kod muškaraca, imaju povišeni kardiometabolički rizik (dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti).

- Gojaznost je jedna imunološki aktivna materija koja luči veliki broj endokrinoloških i imunoloških proinflamantornih materija, pa taj deo našeg tela predstavlja dobru rezervu za pozicioniranje velikog broja infektivnih činioca. U masnom tkivu se nalaze ACE2 receptori za koji se korona virus vezuje i više nego u plućnom tkrivu. Pa, što više masnog tkiva imamo, to je veća šansa da će se virus razvijati - rekao je.

 

Komentari (1)

penzioner

08.04.2020 16:34

Gde me nadje.Pa kako da se ne gojimo kad mesec dana ne izlazimo iz kreveta.TV.Tablet.Mobilni pa onda klopa spavanje klopa spavanje u p.m.