Doktor Dragan Vasiljević
privatna arhiva

 

Doktor Dragan Vasiljević

privatna arhiva

Doktor Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, Foto: privatna arhiva

- Smanjite kontakte sa drugim osobama - u porodici, na poslu ili na javnim mestima. Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (slabost, malaksalost, jezu, povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu ili drugo) odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku. Perite ruke tečnim sapunom 30 sekundi i ispirajte ih što toplijom vodom. Izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kada kijate ili kašljete i pozovite telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područije u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti upustva o daljem postupku. Važno je zapamtiti: ne zlazite iz kuće, ne idite u Dom zdravlja niti Klinički centar već isključivo telefonirajte! - kaže ugledni stručnjak dr Vasiljević.

Treba zvati Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 / 89-45-235 ili Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" na broj telefona 011 / 26-84-566 ili zavode i institute za javno zdravlje na teritoriji na kojima živite i čije se brojevi telefona mogu naći na sajtu Ministarstva zdravlja.

Za teritoriju Šumadijskog okruga nadležan je Zavod za javno zdravlje Kragujevca - Služba za epidemiologiju, a telefoni za informacije su:065/ 87-76-914 , 065 / 87-77-000 i 034 / 50-45-18.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac dr Dragan Vasiljević kaže da je najvažnije slediti uputstva stručnjaka. 

- Znanje znači i ponašanje. U životu je sve važno, samo je zdravlje bitno -  kaže naš stručnjak dr Vasiljević.