Češka, korona
Tanjug/AP
Češka, korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević ocenio je da je nakon pandemije korona virusa svet u kome živimo potpuno promenjen, kao i da je ključno pronaći kategorije kako bi se ovaj svet na drugačiji način tumačio.

- Mislim da se moraju naći nove kategorije, jer postojećim ne možemo da objasnimo svet, ovo je kapitalna promena, a na ovaj svet utiče Kim Kardašijan i sve što je Holivud. To je svet koji ima uticaj na milione - rekao je Pribićević.

Povodom ekonomskog aspekta krize, bivši guverner Narodne banke Dejan Šoškić naveo je da su na udaru nerazvijene i siromašne zemlje, kao i zemlje koje svoju ekonomiju baziraj na turizmu i koje su finansijski ranjive.

Grafikon Novac Finansije Ekonomija Ekonomska kriza

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šoškić navodi i da među glavnim ciljevima svakako treba da bude podsticaj kompanija da se oporave, kao i pomoć ugroženim grupama, što se, između ostalog, može ostvariti kroz subvencije, poreske olakšice ili kreditne garancije.

On smatra da će ipak oporavak tih zemalja po najviše zavisiti od toga da li su vladine mere bile dovoljne da spreče kovid recesiju za koju se ne zna koliko će trajati.

Član Evropskog parlamenta Frans Bogovič ocenio je da su pred Evropom veliki izazovi , a da među njima su svakako Bregzit, odnosno kako će se razvesti Velika Britanija i Evropa u doba pandemije, kao i izazovi oko primene vladavine prava.

- Kovid je veliki događaj koji će izazvati velike promene u sledećim mesecima. Ova kriza će svakako dovesti do toga da proces integracija bude sporiji - naveo je Bogovič.

Na konferenciji je bilo reči i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a Dušan Reljić sa nemačkog instituta za bezbednost i spoljnu politiku naveo je da region Zapadnog Balkana ne može biti više evropski nego što jeste.

Konferenciju je organizovao Forum za strateške studije Instituta društvenih nauka uz pomoć fondacije Fridrih Ebert.

Pročitajte još: