korona, pluća
Shutterstock
korona, pluća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iz dana u dan u Republici Srpskoj sve je više zaraženih koronom, samo u poslednja 24 sata kovid-19 je potvrđen kod 105 lica, pa je ukupan broj zaraženih 2918.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdili su da se od prošlog meseca broj zaraženih naglo povećao.

Doktor Vlado Đajić, direktor Kliničkog centra Banjaluka, kaže za Alo.rs, da je stanje haotično, alarmantno i da preti da ugrozi zdravstveni sistem, jer se povećava broj zaraženih s težom kliničkom slikom, a pored toga dosta ugroženih pacijenata je na respiratorima.

Zbog povećanog broja zaraženih virusom kovid-19, u Banjaluci će do jeseni ozidati kovid bolnicu kada se očekuje drugi talas epidemije.

Pročitajte:

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Viskovic je rekao da su pojačane kontrole sprovođenja propisanih mera u borbi protiv korone. On je dodao da stručnjaci Instituta zdravstvene zaštite Republike Srpske za sada ne predlaže strožije mere zaštite.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske Alen Seranić je rekao da je u borbi protiv korone velika odgovornost na građanima. On je ocenio da narod ne poštuje propisane mere u dovoljnoj meri. Prema njegovim rečima, nadležni na nagli porast zaraženih kovidom-19 gledaju dosta blago, pa se stoga stiče utisak da su samo ljekari zabrinuti. Ministar zdravlja RS ističe da se čudi što su kafane i tržni centri puni ljudi koji ne nose maske čime ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje.

Do sada je u Republici Srpskoj preminulo 137 lica. 

Preporučujemo: