Silovanje deca trgovina ljudima
Shutterstock
Silovanje deca trgovina ljudima

Shutterstock

Silovanje deca trgovina ljudima, Foto: Shutterstock

"Pre svega, usled specifičnosti situacija koje su prisutne na globalnom nivou, tržište postaje zahtevnije. Broj dece koja prisilno rade na ulicama konstantno raste, prisutni su slučajevi i prinudnih brakova, kao i povećana radna eksploatacija", ocenjuje se u saopštenju povodom 18. oktobra.

Kao poražavajući navode se podaci da je u 2019. godini u Republici Srbiji identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima od kojih je 25 maloletno, dok je u predhodnim mesecima 2020. godine identifikovano 42 žrtve trgovine ljudima, od kojih je 16 maloletno.

Trgovina ljudima kao moderni oblik ropstva je jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti i predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava - pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja kao i kršenje osnovnih principa međunarodnih pozitivnih pravnih propisa u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Pročitajte još:

Kako je ocenjeno, veliki broj zemalja u svetu zahvaćen ovom negativnom društvenom pojavom u kojoj su žrtve u većini slučajeva žene, devojke i sve veći broj maloletnih lica, kojima se prvenstveno trguje u svrhu seksualne eksploatacije.

- U proteklom periodu, imali smo slučajeve, gde su roditelji podvodili svoju maloletnu decu zarad naplate dugova, za kupovinu narkotika, alkohola, ogreva i slično - navodi se u saopštenju.

Upozorava se da proces vrbovanja žrtve od strane kriminalnih grupa i pojedinaca odvija u više faza: od ulaska u emotivne procese sa potencijalnom žrtvom pa sve do ucena, otmica, prisilnih radnji i pretnji.

Prostitutka, seks, prostitucija

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

- Društvene mreže, brojne aplikacije zabavnog karaktera, forumi, čet forme i brojni virtuelni sadržaji sa otvorenim mogućnostima za dopisivanje i razmenu informacija, predstavljaju najzastupljeniji vid vrbovanja potencijalnih žrtava, gde su na prvom udaru naša deca - smatraju u ovoj organizaciji.

Obeležavanjem 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, skreće se pažnja na ozbiljnost ovog društvenog problema i ukazuje na značaj i neophodnost preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva kroz funkcionalan sistem međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti i visok nivo međusobnog poverenja organa vlasti i nevladinih institucija u borbi protiv ove negativne društvene pojave.