Korona ostavlja dugoročne posledice, a evo i koje
alo.rs
Korona
Korona, Foto: Tanjug

Dugoročni neželjeni efekti korone mogu uključivati umor i iscrpljenost, gubitak pamćenja i probleme sa koncentracijom, otežano disanje, bolove u grudima, poremećaje spavanja, vrtoglavice, bolove u zglobovima, depresiju i anksioznost, kao i mučninu, dijareju, bolove u stomaku, gubitak apetita i osip.

Šest od deset pacijenata sa kovid-19 bori se sa dugoročnim zdravstvenim posledicama, pokazalo je norveško istraživanje.

Tokom studije, 2.697 pacijenata praćeno je šest meseci. Nalazi su pokazali da se 61 odsto onih koji su imali koronu i dalje bori sa posledicama.

Studija je otkrila da su žene generalno ranjivije od muškaraca kada su u pitanju dugoročne posledice.

Studiju su izveli istraživači sa Univerziteta u Bergenu, zajedno sa istraživačima u Univerzitetskoj bolnici u Bergenu, Univerzitetskoj bolnici Stavanger, bolnici Haraldsplas Diakonale i opštinom Bergen.

- Ova studija samo potvrđuje ono što smo sve vreme govorili: da ova virus nije poput običnog gripa kao što neki još uvek pričaju. Značajan broj obolelih ima dugoročne posledice - naglasio je Dag Jakobsen, šef odeljenja za hitnu medicinu u Univerzitetskoj bolnici Ulleval u Oslu.

Norveška otkrića u skladu su sa nedavnom kineskom studijom pacijenata u Vuhanu, objavljenom u hvaljenom časopisu The Lancet. Tamo se više od polovine borilo sa posledicama.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je sve zdravstvene radnike da ovo shvate ozbiljno.

PROČITAJTE JOŠ: