Mladen Šarčević
Printscreen youtube
Mladen Šarčević

Printscreen youtube

Mladen Šarčević, Foto: Printscreen youtube

On je u Jutarnjem programu "TV Prva" rekao da će se Ministarstvo pridržavati odluka Kriznog štaba i lekara.

- Svi se pripremamo za rad u uslovima koji tada budu važili - rekao je Šarčević i naglasio da je najvažnije da se pridržavamo mera koje nadležni organi donesu.

Analizira se da li je đacima dovoljno četiri kvadratna metra da bi bili bezbedni, da li su dovoljna četiri časa, rekao je on i dodao da će, prema dosadašnjem planu, đaci koji budu išli u školu imati četri časa po 35 minuta.

Neće, kako kaže, biti ukidani predmeti koji su izborni, budući da će časovi koji se budu održavali biti iz ključnih predmeta, jer ti nastavnici izbornih predmeta moraju da zarade plate. Osim toga, ističe Šarčević, ti predmeti su idealni za onlajn nastavu.

Đaci, škola

Shutterstock

Đaci, škola, Foto: Shutterstock

On je poručio da će i ostali nastavnici, takozvanih nosećih predmeta, morati da posle škole rade i od kuće sa đacima, kojima bi trebalo da pruže i dodatni sadržaj kako bi se gradivo bolje savladalo.

Časovi se snimaju uveliko i celokupan sadržaj biće na "RTS 3" i "RTS Planeti".

Ministar kaže i da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele, pa i da se predmisle oko toga da li će im deca ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn, jer ima mnogo specifičnosti u porodicima: "od osetljivih kategorija pa na dalje".

- Tek treba da vidimo da le će se korona virus spojiti s gripom i šta će biti - rekao je Mladen Šarčević.

Škola, đaci, deca

Shutterstock

Škola, đaci, deca, Foto: Shutterstock

Pojasnio je da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

Pročitajte još:

Komentari (6)

boo

31.07.2020 11:08

Dragi predsedniče Srbije ako koga treba ukloniti iz vlade onda je to ovaj ministar prosvete uništi sve što je vredelo,škole će nam biti gore nego u kamenom dobu!!!!

Realan

31.07.2020 12:14

@boo - Slažem se,nikad gori ministar prosvete,školstvo je postalo stvar nekih nakaradnih nelogičnih novina.Čovek nema uvid u realnost, misli ako menja nešto iz minuta u minut da je ,,kreativan",ustvari sve srozava.Predsedniče,pod hitno ga menjajte,molim Vas.

Pa ukinite je!

31.07.2020 11:25

Šta će vam škola i školovani ljudi?!? To čim počne da misli počne da pravi probleme.

VLADA 011

31.07.2020 15:55

Ako je ogranicen broj ljudi u zatvorenom prostoru kako onda sme u odeljanju razredu da bude 29 djaka ili kako minstar kaze 15 djaka? Drugo kako ce u skoli u razredu da je nekome od djaka bolestan od korone roditelji ili neko blizak a i kada ako se sazna onda mora celo odeljenje sa roditeljima u samoizolaciju i od skole nema nista. Ko ce da kontrolise ucitelje i drugo osoblje skole i da li su i cime dezinfikovali ucionice? Imam jos logicnih pitanja ali i ovo je dovoljno za sada.

Ivan

31.07.2020 15:59

to znaci da mi detetu kupimo mesecnu karticu za prevoz za ceo mesec a dete ide dve nedelje u skolu...ili ce ministar da im kupi svima da rastereti malo roditelje i kucni budzet...

Baki

31.07.2020 19:45

Da li ce i prosveti biti smanjena plata posto ce skraceno raditi? Ili cete roditeljima dati deo njihove plate, posto je evidentno da mi roditelji moramo raditi s decom i to pogotovu sa osmacima pred prijemni?!? A mi koji radimo kod privatnika moramo da punimo budzet kako bi Vi isplatili plate svima koji su na budzet a sve manje rade