Koronavirus, eksploatacija
EPA
Koronavirus, eksploatacija

EPA

Koronavirus, eksploatacija, Foto: EPA

Terapija krvnom plazmom uspešno je, pre par nedelja, primenjena i na infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice, kod pacijentkinje (68) koja, pored korone, boluje i od kardiovaskularnih oboljenja, a prvo je lečena sedam dana u kućnim uslovima.

Načelnica Infektivnog odeljenja u bolnici u Novom Pazaru dr Binela Mavrić kaže za Tanjug da je na rendgenskom snimku pluća pacijentkinji potvrđena obostrana masivna pneumonija, sa lošim gasnim analizama, što je potvrdio i skener grudnog koša.

Metod lečenja krvnom plazmom primenjen je u drugoj nedelji bolesti i već za dva, tri dana je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja pacijentkinje, rekla je Mavrić.

Doktorka pojašnjava da se krvna plazma uzima od osoba koje su izlečene od virusne kovid infekcije, tako da oboleli, nakon transfuzije plazme, dobija antitela koja se vezuju za virus i otežavaju njegov ulazak u ćeliju i umnožavanje u organizmu, što smanjuje napredovanje bolesti.

Terapija krvnom plazmom primenjuje se kod bolesnika koji su tokom lečenja kovida 19 iscrpeli sve terapijske mogućnosti.

KORONA

Tanjug/AP

KORONA, Foto: Tanjug/AP

Dr Mavrić je istakla da odluku o primeni krvne plazme donosi konzilijum lekara, uključujući i transfuziologa.

Ona je dodala da su iskustva iz sveta i u Srbiji pokazala pozitivne terapijske efekte krvne plazme, i pozvala građane koji zadovoljavaju uslove doniranja plazme, da to i učine.

Krvnu plazmu mogu da doniraju svi koji su preležali kovid 19, s tim što oni oni koji su imali blaži oblik virusa, plazmu mogu da doniraju nakon tri nedelje, a oni sa težim oblikom mogu postati donori tek nakon tri meseca.

Krvna plazma može se dati više puta, na svakih 15 dana, a uslov je da donor bude zdrav, ne sme imati hronična ili maligna oboljenja niti da uzima lekove.

Donori moraju imati između 18 i 60 godina i više od 60 kilograma, kažu u Institutu za transfuziju krvi.

Gordana Antuljeskov iz Insituta navodi da je oko 200 pacijenata do sada primilo terapiju krvnom plazmom, a da je prikupljeno oko 2.000 jedinica krvne plazme.

Krvna plazma se može donirati na Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, a uskoro će građani krvnu plazmu moći da doniraju i u Kragujevcu i Užicu.

Projekt prikupljanja krvne plazme počeo je još u aprilu, kada je prvi donor dao krvnu plazmu.

Pročitajte još: