korona
Shutterstock
korona

Shutterstock

korona, Foto: Shutterstock

Srpski epidemiolozi nedeljama unazad apeluju da se izbegavaju javni skupovi budući da korona virus nije nestao, te da ćemo neminovno imati ekscesne situacije u radnim okruženjima, studentskim domovima, ali i na privatnim proslavama.

Gostujući u "Novom jutru" epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević naglasila je da "epidemiološka istraživanja pokazuju da je u poslednje vreme najčešći način prenošenja neka proslava ili neko okupljanje ljudi povodom, opet, slavlja".

I to se pokazalo tačnim. U jeku pandemije korona virusa određene ličnosti sa estrade organizovale su dva velika slavlja.

Na prvom slavlju se pojavila zaražena osoba, koja je potom prenela nekolicini njih virus, a potom se ista osoba pojavila i na narednoj zabavi.

Stoga skok obolelih u Beogradu ne treba da čudi budući da je većina "krem de la krema" prisustvovala ovim slavljima.

Dr Kisić Tepavčević je juče istakla da sada "najčešće oboljevaju neke grupe mlađih ili mlađih odraslih osoba" i da nas virus vreba iz zasede. Kao što je rekla, "po pravilu, uvek je u pozadini". Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama - obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, oboljevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapaljenje pluća.

Stoga vraćanje normalnom životu - DA, ali velika okupljanja još mnogo vremena - NE.

Čini se da su se zvezde previše opustile i dozvolile sebi da zaborave da je korona virus i dalje aktuelan, a posledice takvog ponašanja su tek počele da se manifestuju...