Konferencija Kriznog štaba
printskrin
Konferencija Kriznog štaba

printskrin

Konferencija Kriznog štaba, Foto: printskrin

Naš novinar je pitao kako izgleda terapija obolelih od korone, kao i to koji lekovi se daju zaraženima Covidom-19, a drugo pitanje našeg novinara odnosilo se na tezu da su svi koji su vakcinisani BSG vakcinom imuni na koronu.

- Terapijske protokole ćemo zadržati za bolnice i lekare, budite ubeđeni da su to oni protokoli koji se koriste svuda u svetu. Znamo da nemamo kauzalni lek, koji direktno deluje na ovaj virus, koristimo sve druge lekove koji imaju najbolju efektivnost, izgrađene su tačne procedure šta kada kome i u kojoj fazi i u saglasnosti su sa vodećim svetskim vodičima kada je u pitanju terapija Covida-19 - rekla je doktorka Darija Kisić-Tepavčević. 

Nakon toga doktor Kon se pre svega zahvalio našoj redakciji na čestitki povodom unapređenja, a onda prokomentarisao BSG vakcinu i njen uticaj: 

korona virus

Shutterstock

korona virus, Foto: Shutterstock

- Nema sumnje da je kod te vakcinacije puno toga ostalo nejasno, kako se povećava ćelijski imunitet. To je zapažanje koje ne može da se isključi, to će dalje da se ispituje. BSG vakcina se recimo daje kod karcinoma bešike, i nikome nije jasno kako to deluje, ali deluje. Ta hipoteza će tek morati naučno da se proverava. Ove zemlje koje imaju dosta obolelih od korone, ne besežiraju se već decenijama. Mi smo svi vakcinisani hvala bogu. Deca se po rođenju odmah vakcinišu BSG-om - rekao je Predrag Kon. 

 

Podsećamo, prema najnovijim podacima u Srbiji do 15 časova, testirano je 1.893 osobe, 293 pozitivne, hospitalizovano je 2.107 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je još 5 osoba. 

Ukupno u Srbiji dosad je testirano 14240 osoba.

Darija Kisić naglašava da je danas testirano najveći broj ljudi dosad.

Povezanost BSG vakcine sa Covidom-19

Zemlje u kojima je obavezno besežiranje, odnosno, primena BCG vakcine protiv tuberkuloze, imaju deset puta manju smrtnost od COVID-a 19, nego zemlje u kojima se ta vakcina ne primenjuje. Ove su statistike proizašle iz istraživanja koje su proveli američki i britanski naučnici, a rezultati studije predstavljeni su pre nekoliko dana.

BCG je skraćenica za "Bacillus Calmette-Guerin" i ova vakcina protiv tuberkuloze nazvana je po dvojici francuskih naučnika koji su došli do njegovog otkrića pre stotinu godina. U obaveznu primenu uvele su ga države koje su kroz istoriju imale veliki broj obolelih od TBC-a. Države poput Italije, Amerike ili Holandije nemaju ga u obaveznom programu vakcinacije, i upravo je u tim državama smrtnost od korona virusa izuzetno velika.

Ostaje nam da vidimo hoće li jedna od najstarijih vakcina koje čovečanstvo koristi, možda odigrati ključnu ulogu u pandemiji novoga doba, koja je paralizovala čitav svet.

Komentari (3)

ja

11.04.2020 08:17

cemu onda ovo sirenje panike i policiski cas znaci mi smo bezbedni jer smo svi vakcinisani cim smo se rodili

Zoran

11.04.2020 16:25

Da li se u Kini koristi BSG, pošto i oni imaju mali procenat smrtnosti?

zoranmikic05Gmail.com

14.04.2020 02:24

@Zoran - non comment