jelka, nova godina
shutterstock
jelka, nova godina

shutterstock

jelka, nova godina, Foto: shutterstock

I dok se jedni raduju proslavi Nove godine i planiraju putovanje i odmor, istraživanja osiguravajućih kuća govore da kriminalci novogodišnje praznike doživljavaju kao radnu sezonu.

Obijanje stanova i kuća jedna je od najčešćih vrsta krađa u Srbiji, gde svake godine bude opljačkano oko tri hiljade domova, a više od polovine dogodi se na teritoriji Beograda i to najčešće tokom praznika.

Policijski inspektori tvrde da je veštom provalniku potrebno samo dve sekunde da polomi uložak klasične brave na vratima, jer neki od provalnika poseduju univerzalne otvarače garažnih vrata i na taj način lako ulaze u kuće.

U svetu je praksa da građani angažuju privatne agencije koje se brinu o bezbednosti njihove imovine dok su na putu, a kod nas je još uvek zastupljena navika da se uzdamo u prvog komšiju koji proverava da li je sve u redu sa našom okućnicom.

Sakrijte dragocenosti kada su vam gosti u kući

Bez obzira što su vam u goste došli dragi ljudi, ne ostavljajte na stolu skupocen sat ili minđuše. Novčanike i pare ostavite na skriveno mesto.

Isto pravilo važi ako vam dolaze majstori. Ne pokazujte sve što imate, nikad ne znate nečije skrivene namere.

Ne dozvolite da provalnik čuje kako vam zvoni telefon

Stari trik provalnika je da pozovu fiksni broj kuće koju planiraju da opljačkaju. Ukoliko telefon zvoni i niko se ne javlja oni će obiti kuću, jer je to signal da nikoga nema.

Ukoliko idete na put, fiksni telefon isključite ili smanjite zvuk i na taj način možete da zbunite provalnika.

telefon, poruke, dopisivanje, žena, devojka, muvanje

Shutterstock, ilustracija

telefon, poruke, dopisivanje, žena, devojka, muvanje, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ugradite pouzdanu i kvalitetnu bravu

Podaci kažu da je provalnicima potrebno samo 60 sekundi da obiju bravu, a čak 73 posto u stan ulaze kroz ulazna vrata.

Izdvojite novac za kvalitetnu bravu i nećete se pokajati. Danas postoje brave koje se bukvalno raspadnu i blokiraju vrata ako neko pokuša bez ključa da ih otključa.

Osigurajte prozore

Ako živite u prizemlju ili na nižim spratovima obavezno stavite rešetke na prozore. Vodite računa da te rešetke imaju bravu kako biste mogli da ih otvorite u slučaju opasnosti.

Prozori su veoma popularan ulaz za provalnike.

Održavajte dvorište

Zapušteno dvorište puno podivljalih žbunova i opalog lišća mogu biti idealni za provalnike. Priuštiće im zaštitu od pogleda, a lišće će prigušiti zvuk koračanja.

Ako živite u kući, vodite računa da dvorište bude bezprekorno!

Strahom protiv provalnika

Lopovi se boje da će biti uhvaćeni. Ako na vrata istaknete naziv "posed obezbeđen" ili "pod video nadzorom", provalnici će dobro razmisliti pre provale.

Prozor, Nova godina

Shutterstock

Prozor, Nova godina, Foto: Shutterstock

Bacite kutije od skupocenih predmeta

Ako ste kupili novi televizor, kutiju od istog iscepajte do neprepoznatljivosti i bacite. Provalnici prate šta kupujete i posedujete, pa ako vide kutiju od televizora ili telefona moguće je da će ući u vaš dom i potražiti taj predmet.

Glumite

Zamislite da odlazite na odmor. Ispred zgrade ste upravo primetili nepoznate likove. Možda čekaju da odete pa da provale u vaš dom. Nemojte da se stidite: okrenite se i mahnite ka svom prozoru. Možete i da viknete "vraćam se brzo". Na taj način ćete dati na znanje mogućim provalnicim da neko ima u stanu.

Proverite brave

Svaki put kada ulazite u stan ili kuću dobro pogledajte svoje brave. Ukoliko vam se učini da su ogrebane to je znak da je neko pokušao da provali u vaš dom. Stoga vodite računa da na vreme pozovete pomoć - možda je provalnik još uvek u kući.

Sklonite zavese i roletne

Spuštene roletne nekoliko dana zaredom su znak da niste kod kuće. Ostavite podignute roletne pa će provalnici da pomisle da je neko sigurno kod kuće.

Zavese

shutterstock

Zavese, Foto: shutterstock

Zasadite ruže ispred prozora i na ogradi

Sitnice su po nekad sasvim dovoljne da uplaše provalnika. Naime, trnje na ogradi sprečiće da se lopov popenje na istu.

Privatne stvari ne delite sa drugima

Ukoliko se neko preko telefona raspituje koliko ukućana živi sa vama, iskoristite pravo na privatnost i takve informacije ne delite. Možda vas zovu marketinške firme, možda neko iz državne uprave, ali vi ne znate ko sve može da čuje te informacije i iskoristi ih za podle stvari kao što su provala.

Koristite noćno svetlo

U skoro svakoj malo bolje snadbevenoj radnji možete kupiti noćno svetlo. Stavite ga u hodnik ili u sobu. Po danu se neće ništa primetiti a tokom noći će izgledati kao da je neko upalio svetlo u sobi.