Ivona Šijaković, reditelj
D. Briza
Ivona Šijaković, reditelj

D. Briza

Ivona Šijaković, reditelj, Foto: D. Briza

Komad spisateljice Tijane Grumić u režiji Ivone Šijaković govori o migrantskoj krizi kroz potresne monologe likova.

Čast je stvarati sa sjajnim umetnicima

Rediteljka Ivona Šijaković izražava zadovoljstvo zbog prilike da nakon sedam godina ponovo radi u Srbiji.

- Čast je stvarati zajedno sa divnim, talentovanim i mladim glumcima, kao i dramaturgom Dimitrijem Kokanovim i piscem Tijanom Grumić. Svi zajedno smo napravili jednu važnu predstavu, sa ciljem da dopre do što većeg broja publike - ističe rediteljka.

Predstava „Stvaranje čoveka“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Rediteljka Ivona Šijaković kaže da je upravo to i bio cilj, jer su predstavom želeli da skrenu pažnju na aktuelni problem izbeglištva.

- Sudbine svih onih koji su prinuđeni da zbog rata napuste svoje domove, sve što su imali i stvarali, same po sebi su strašne. Predstava u prvi plan ističe potresnu priču dva brata, od kojih, u borbi za goli život i spas od sirijskog rata, jedan umire, a drugi preživljava. Rekla bih da je još potresnije i to što spasavajući svoj život oni postaju plen raznih oblika profiterstva, šverca, lopovluka, umetnosti, nauke, pa i medija - kaže na početku razgovora za „Alo!“ Šijakovićeva, koja poslednjih godina živi i stvara u Nemačkoj, gde je trenutno i doktorand na primenjenim pozorišnim studijama u Gisenu.

Ona ističe da sam pomen reči izbeglica stvara određenu vrstu straha od, kako navodi, drugačijeg, unesrećenog, marginalizovanog i obespravljenog čoveka.

- Savremenom Evropljaninu se čini da će mu migranti, koji se u suštini samo bore za puko preživljavanje, oduzeti teritoriju, kuću, posao i porodicu, što je, naravno, pogrešno. Ono što nedostaje savremenom društvu jeste više saosećanja sa sudbinama svih onih koji su prisiljeni da napuste svoje ognjište - ističe ona.

Radnja komada dešava se u jednom prljavom zalivskom gradiću. Dva brata, Jasir (Ivan Mihailović) i Ataš (Miloš Rušitović), izbeglice iz sirijskog rata, ozbiljni su u nameri da preplivaju sa jedne obale mora na drugu, na onu koja im možda obećava prestanak izbegličkog lutanja i pruža nadu u bolju budućnost. Tu gde su sada žele ostati samo kratko, od poslednjih para kupiti ronilačka odela i što pre zaplivati ka horizontu. Na tom putu ka spasenju sudbinski se prepliću sa drugim likovima. U predstavi pored Mihailovića i Rušitovića igraju i Ivan Jevtović, Dragana Đukić, Radomir Nikolić, Slaven Došlo i Nikola Zečević.