Cigareta
Shutterstock
Cigareta

Shutterstock

Cigareta, Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu ima više od 1.1 milijarde pušača. Broj aktivnih pušača i u Srbiji, svedoči da je ljudima teško da se odreknu ove loše navike samo zato što znaju da cigarete i izlaganje duvanskom dimu utiču na njihov organizam. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se poslednjih 30 godina intenzivno uvode oštre zabrane pušenje u svetu i sprovodi jaka kampanja, postavlja se pitanje, da li su te mere delotvorne i da li je to dobar način da se iskorene pušenje i duvanski dim?

Na primeru Australije, jedne od najrestriktivnijih zemalja po pitanju pušenja, vidi se da stroge zabrane i visoka cena cigareta nisu bili dovoljni da borba sa duvanskim dimom bude uspešna. Zato su se otvorili za nove opcije i prihvatili isporuku nikotina na manje štetan način. Od oktobra ove godine, nikotin će se prepisivati uz lekarski recept, čime žele da pomognu pušačima da istraju u nameri da ostave cigarete.

Odakle početi?

Da li rešenje leži u nauci i tehnologiji?

Nauka i tehnologija još od druge polovine 20. veka intenzivno rade na rešavanju problema sa pušenjem. Nikotinska žvaka proizvedena je krajem 70-ih godina u Švedskoj, zatim su 90-tih žvake zamenili nikotinski flasteri, a početkom 21. veka, pojavljuju se nova rešenja poput elektronske cigarete. Razlog za sve inovacije i dalje je bio isti, jer uprkos svim nastojanjima, kampanjama i sredstvima za odvikavanje od pušenja, u svetu i dalje cigarete konzumira svaki šesti stanovnik planete. Broj pušača raste, ali i broj onih koji nisu srećni zbog svog poroka, ali iz različitih motiva nisu želeli ga se odreknu. Zato se javila potreba i za novim, alternativnim rešenjima. Na tržištu su se pre oko sedam godina pojavili duvanski proizvodi bazirani na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja duvana. IQOS je predvodnik u stvaranju te nove kategorije, a prvi koji su ga u velikoj meri prihvatili su Japanci. Postao je opcija za one koji žele bolju alternativu cigaretama, jer poput njih koristi pravi duvan, ali oslobođen štetnih materija koje nastaju prilikom sagorevanja cigareta.

IQOS

Shutterstock

IQOS, Foto: Shutterstock

Glavna razlika je u aerosolu koji se oslobađa kod korišćenja IQOS-a, uređaja za zagrevanje duvana, a koji emituje značajno manje štetnih materija u odnosu na duvanski dim tradicionalnih cigareta. Eksperti iz oblasti javnog zdravlja sve češće navode prelazak na naučno dokazane i proverene alternative kao jedno od rešenja da se ostvari globalni cilj, svet bez duvanskog dima i smanjenje štetnog uticaja konzumiranja cigareta po zdravlje ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: