Prodata fabrika mineralne vode "Knjaz Miloš"
O. Radošević
Prodata fabrika mineralne vode

O. Radošević

Prodata fabrika mineralne vode "Knjaz Miloš" , Foto: O. Radošević

„Koka-kola” je u Srbiju došla 2005. godine kupovinom sto odsto udela u fabrici minerale vode „Vlasinka”.

Pročitajte još:

 

 

„Koka-kola“ hoće i „Jamnicu“

U javnosti se pre dve godine spekulisalo da je „Koka-kola“ zainteresovana i za Todorićevu „Jamnicu“, koja ima 5,34 odsto udela u tržištu. Na taj način bi „Koka-kola“ postala i ekskluzivni nosilac prava eksploatacije mineralne vode sa izvorišta u blizini Trstenika. U „Miveli” trenutno radi oko 80 zaposlenih, njen poslovni prihod je u 2015. bio oko dve milijarde dinara, a čista dobit 26 miliona dinara. Brokeri kažu da je reč o brzorastućoj kompaniji, čija bi cena na tržištu mogla da dostigne 10 miliona evra ukoliko bi se prodavala odvojeno.

 „Knjaz Miloš“ je bio četiri godine u vlasništvu investicionog fonda „Mid Evropa partneri”. Taj investicioni fond, čiji je jedan od partnera i ovdašnji biznismen Andrej Jovanović (nekadašnji vlasnik „Marba”), početkom 2015. je preuzeo posao od „Salforda”, koji je gazdovao „Knjazom” čitavu deceniju. Taj investicioni fond je poentirao u poslednjem minutu u tržišnoj utakmici iz koje je kao gubitnik, u leto 2004. godine, izašao naš proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

U paketu sa „Knjazom“, taj investicioni fond je iste godine kupio i „Imlek“, „Bambi“, Mlekaru „Subotica“, kao i „Imlekove“ mlekare u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Vrednost ukupnog posla bila je 575 miliona evra.

Međutim, Branka Šerović, direktorka Udruženja industrije mineralnih voda, kaže da nije dobro što srpske fabrike vode nisu u domaćim rukama i da se udruženje na čijem je čelu od prve privatizacije borilo za model dokapitalizacije, dok bi strana ulaganja bila prihvatljiva tek ukoliko postoji potreba za tim.

Preporučujemo i ovo:

 

- Trebalo je zadržati domaći ili državni udeo u fabrikama voda koje su privatizovane i koje su otišle u ruke stranih kompanija. Ovaj resurs je broj jedan u odnosu na sve ostale, jer voda se, osim za piće, koristi i u prehrambenoj industriji i kao energetski potencijal - kaže Šerovićeva.

Ona ističe da tada nije bilo sluha za inicijativu te grupacije da se privatizacija obavi na drugačiji način.

 

Tokom prethodnih dana "Alo!" je kontaktirao s obema kompanijama, međutim, ni iz "Knjaza", ni iz "Koka kole" nisu želeli ni da potvrde, niti da demantuju naša saznanja.

Činjenice 

- Kompanija „Voda Vrnjci” privatizovana je 2005. godine, kada je beogradsko preduzeće „Ekstra-pet” postalo vlasnik većinskog paketa od 52,4 odsto akcija.

- Većinski udeo bujanovačke „Hebe” prodat je 2008. „Nektaru”

- Fruškogorski „Jazak” je u vlasništvu kompanije NIS.

- Kompanija „Minakva”, čiji je tržišni udeo oko 17,5 odsto, u stopostotnom je vlasništvu firme sa Devičanskih Ostrva, ali iza nje stoji domaći kapital porodice Bogićević iz Novog Sada.

- „Mivela“ je otišla u ruke hrvatskom biznismenu Ivici Todoriću za četiri miliona evra, uprkos upozorenjima stručnjaka da su magnezijumske vode retkost u Evropi i svetu i da se takvo blago ne treba ustupati, posebno ne strancima.

- „Prolom” je jedina fabrika koju su kupili zaposleni.