Zima, kiša
Alo!/Masanori Jošida
Zima, kiša

Alo!/Masanori Jošida

Zima, kiša, Foto: Alo!/Masanori Jošida

I termometri na skali pokazuju iznenađujuće podatke, a živa skače i preko 10 podeljka. Ipak, ovakve prilike, iako se smatraju ekstremnim, nisu nezabeležene u Srbiji.

- Zime bez snega su se dešavale i ranije. Ovo jeste ekstremna pojava, ali nije potpuno neuobičajena - kaže za Alo.rs meteorolog Nedeljko Todorović.

Kako ističe, pedesetih i šezdesetih godina pamte se i po šest-sedam vezanih godina kada nije bilo mnogo padavina.

Sneg kod Kraljeva

RINA

Sneg kod Kraljeva, Foto: RINA

- Tako je bilo recimo 1950. na 1051. godinu, kada je prvi sneg u Beogradu pao tek 19. januara i to samo dva centimetara, i to je bio jedini dan te zime sa snegom. Slično se desilo i 1960. na 1961. godinu, kada je u Beogradu palo samo četiri centimetara snega, ali je zato naredne godine palo 60 centimetara - kaže Todorović.

Ovakve pojave nisu neuobičajene, i one se obično ne mogu predvideti.

- Ove godine je bilo sneg au Srbiji, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. Padavine su zaobišle Beograd. To pre svega zavisi od cirkulacije vazdušnih struja iznad Evropskog kontinenta, tako se namestilo da ove godine nisu zahvatile i sever Srbije i Beograd - kaže za naš portal.

Vremenska prognoza

screenshoot/Accuweather

Vremenska prognoza, Foto: screenshoot/Accuweather

Međutim, iako do sada nije bilo padavina u prestonici, i dok poznati portali specijalizivani za vremenske prognoze najavljuju veoma topao februar, to ne znači da je zima završena.

- Svi ti portali koji daju prognoze za preko sedam do 10 dana, daju prognoze na osnovu statističkog proseka, i ne mogu se uzimati za pouzdane izvore. Prema ono što se zna to je da je u narednih 10 dana u Srbiji mala verovatnoća da će biti snega, a posle toga niko ne zna šta će tačno biti - kaže Nedeljko Todorović.

Da portali na kojima sve više ljudi pokušava da sazna vremenske prilike u narednim danima i mesecima obično ne daju tačne prognoze, možete proveriti i sami, ističe naš poznati meteorolog. Prosto zapištine negde prognoze koje najavljuju danas za naredni mesec, a zatim pratite iz dana u dan realne vremenske prilike. Kako ističe, brzo ćete primetiti odstupanja od ranije najavljivanih pokazatelja.