Selo Gukoš
Rina
Selo Gukoš

Rina

Selo Gukoš, Foto: Rina

Dragobiljska reka u selu Gukoš kod Ljiga bila je pre pola godine u centru pažnje u celoj zemlji, kada je preko nje svoga deku, obolelog od raka, unuk morao da prevozi traktorom. Isti prizor zatekli su meštani Gukoša i danas, kada je, kako kažu, posle "kišice" voda potpuno prekrila jedini improvizovani prelaz i učinila ga neprohodnim. Zabrinuti su, tvrde, kako će sutra deca stići do škole.

Nenad, unuk obolelog deke, rekao je tada da se meštani već decenijama bore za prelaz preko reke, da su se više puta obraćali opštini, ali bezuspešno - problem nikada nije rešen. Projekti su pravljeni, obećanja su davana, ali dve obale nikada nisu pošteno spojene.

- Prva kišica posle dužeg vremena, opet parkiranje, čizme i pešaka - napisao je danas Nenad i objavio slike.

Kako je rekao za Telegraf.rs, ovako je već 150 godina, jer most preko Dragobiljske nikada nije postojao.

- Pre neki dan smo kontaktirali opštinu i rekli su nam da se projekat radi i da će na proleće početi s radovima. Morao sam da objavim ove fotografije, jer je ovako stvarno teško živet - rekao nam je on.

Njegovi susedi danas su izrazili bojazan kako će sutra, ako se voda ne povuče, deca iz sela stići do škole ili bilo ko drugi ko na susednoj obali ima posla. 

Nenad kaže - samo peške preko pešačkog mosta. Traktore i kola ostaviće na drugoj strani.

Prošle godine, kada je u maju reka nabujala, načelnik Opštinske uprave Ljig Milan Janićijević kazao je za agenciju RINA da je u planu da se do kraja godine izgradi projekat za taj most, a da bi sa radovima tek moglo da krenu sledeće godine.

- Manja kiša onemogućava prelaz preko rečice. Izbetoniran je prilaz samom rečnom koritu i toliko smo mogli da uradimo - rekao je tada Janićijević.