Zrenjanin, Tomaševac
Foto: Ilovezrenjanin.com
Zrenjanin, Tomaševac

Foto: Ilovezrenjanin.com

Zrenjanin, Tomaševac, Foto: Foto: Ilovezrenjanin.com

Srbiji preti opasnost od poplava jer će, prema najavama meteorologa, kiša neprekidno pljuštati do ponedeljka, a najobilnije padavine najavljene su za vikend. Najkritičnije je u Banatu, gde se već izlila reka Tamiš na putu Botoš-Tomaševac nadomak Zrenjanina, zbog čega je do daljeg saobraćaj potpuno obustavljen.

Pročitajte još:

Meteorolog Đorđe Đurić za „Alo!“ navodi da trenutno nema opasnosti od izlivanja velikih reka, ali da treba obratiti pažnju na vodostaj manjih kao što su Kolubara i Morava. One su izazvale najviše štete u katastrofalnim poplavama koje su pogodile našu zemlju pre pet godina.

Čučković: Sve je pod kontrolom!

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac koja je pretrpela najviše štete usled poplava 2014, kaže za „Alo!“ da su nadležni u pripravnosti. - U Obrenovcu uvek postoji bojazan od poplava. Mi smo konstantno u pripravnosti i pratimo slivove iz Uba, Koceljeve i Valjeva. Za sada je sve pod kontrolom - kaže Čučković.

- Podaci u poslednjih pet decenija govore da maj ima najviše padavina. Međutim, uglavnom su to kratkotrajni pljuskovi, a temperatura je prilično visoka, što nije slučaj ove godine. Sada su uz velike padavine temperature niže za 15 stepeni od prosečnih za ovo doba godine. Ipak, nema opasnosti od izlivanja velikih reka kao što su Sava i Dunav, pošto u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji nije bilo ekstremnih padavina. Treba imati u vidu da su u poplavama, koje su pogodile Srbiju 2014, najviše problema pravile naše reke, kao što su Kolubara i Morava, od kojih smo najviše i stradali. Zato treba pratiti stanje vodostaja, koji će rasti, budući da nas za vikend i u ponedeljak očekuju obilne padavine - kaže Đurić i ističe da posebno pažnju treba obratiti na planinske potoke, koji usled velike kiše vrlo brzo nabujaju.

Haos u Hrvatskoj

U skoro celoj Hrvatskoj od juče je na snazi meteoalarm zbog olujne bure i vetra, a na zagrebačkom Sljemenu temperatura se spustila ispod nule i zabeleo se sneg. U području Velebitskog kanala, očekuje se vrlo jaka olujna bura, s udarima vetra i do 130 kilometara na sat, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm.

- Treba biti oprezan jer ciklon kojem smo izloženi najviše utiče na manje reke i potoke, čiji se vodostaj znatno uvećava. Na Tamišu i Neri su već uvedene redovne odbrane od poplava i za sada je teško predvideti kako će se situacija odvijati - kaže Đurić za „Alo!“.

Podsećamo, u majskim poplavama 2014. poginulo je 57 ljudi, od čega su se 23 osobe utopile. Tokom poplava evakuisano 31.879 građana, od čega 25.000 njih samo iz Obrenovca.