Kineski lekari
Tanjug
Kineski lekari

Tanjug

Kineski lekari, Foto: Tanjug

Tim kineskih stručnjaka, koji nakon više od dva i po meseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona večeras napušta Srbiju, upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još uvek nije završena.

Zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti Lin Binlang rekao je za RTS da je najvažnije razumeti da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

Zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićan je ukazao da najstrože mere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osetljivom populacijom, tamo gde je mnogo ljudi na jednom mestu.

- Studenstki domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance – maske bi takođe morale da budu obavezne - zaključio je on.

Kineski stručnjaci stigli su 21. marta sa prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa korona.