Kidnapuju srpsku decu da bi zgrnuli pare: Evo šta se krije iza priča o sumnjivim belim kombijima ispred škola! Istina je jeziva!

Enis Sadiku | vesti 2019-03-31 09:10:26 2019-03-31 09:10:26

Treba voditi računa i decu edukovati kako da se ponašaju u razgovoru sa nepoznatom osobom

Shutterstock

Iza priča o sumnjivim vozilima u blizini škola u Srbiji iz kojih vrebaju manijaci i pozivaju decu da uđu unutra uglavnom se krije lažna uzbuna, sa ciljem da se zaplaše roditelji kako bi se stekao utisak da policija nište ne radi, ali i da bi se plasirala loša priča o Srbiji u svetu.

Društvene mreže više ne služe samo za druženje i sticanje novih poznanstava već služe i za širenje panike! Proteklih sedmica ponovo su se pojavile informacije da se u blizini osnovnih i srednjih škola u Užicu pojavljuje beli kombi, iz kojeg nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u vozilo. Minulih godina smo više puta čuli priče kako je beli kombi, crni golf ili neki drugi automobil bio viđen u Beogradu, Vojvodini i drugim delovima Srbije. Iz tih vozila su nepoznati ljudi, navodno, vrebali decu. Svaki put je intervenisala policija i ustanovila da se, srećom, radi o lažnoj uzbuni.

Pročitajte još:

Širenjem lažnih vesti, pogotovo onih u kojima se pominju i deca, neki ljudi pokušavaju da stvore paniku, a sagovornici lista „Alo!“ veruju da su razlozi ekonomski, ali da neki imaju i primese „specijalnog rata“. Kako za naš list kaže Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, iza dojava o belim kombijima i ljudima koji slatkišima mame decu u njih uvek se krila lažna uzbuna.

- Dosadašnje istrage su pokazale da je uvek u pitanju izmišljotina. Zanimljivo je da se uvek radi o sličnim vozilima i skoro identičnom nastupu sumnjivih likova, samo su mesta i gradovi drugi. Nedavno se pojavio „sumnjivi golf“ u Beogradu i utvrđeno je da se radi o smišljenoj prevari, a cilj je bio da škola unajmi pojačano obezbeđenje - objašnjava Đokić za „Alo!“.

Preporučujemo još:

Prema njegovim rečima, sreća je što naša policija uvek reaguje, pogotovo kada se radi o osetljivoj grupi kao što su deca.

Sličnog mišljenja je i Dragan Pantić, koji je na čelu Međunarodne organizacije za borbu protiv terorizma C.T.O. Naš sagovornik kaže da širenjem panike svesno ili nesvesno radimo upravo ono što protivnicima ide u prilog.

- Svako širenje panike nekome ide u prilog, to je jasno kao dan. Nije slučajno što je neko izabrao škole jer nam se tu nalazi ono najdragocenije - deca, koja su naša budućnost. Na pojavu vesti o otmici ili nekoj pretnji deci reaguje se odmah, impulsivno, i svi počinju da šeruju poruku, ali samo sa ciljem da upozore druge roditelje na moguću opasnost. Na taj način počinje da se stvara slika da nam deca nisu bezbedna i da policija ništa ne radi. Takvo ponašanje služi da se policija predstavi kao nesposobna i da se poljulja poverenje u nju. Nažalost, dešava se da pored roditelja, koji su ubeđeni u istinitost opasnosti, na priču nasednu i mediji, pa onda i oni nesvesno budu uvučeni u vrzino kolo. Ovakve situacije bi se mogle izbeći samo bržim i odgovornim reagovanjem pojedinaca i društva - tvrdi Pantić.

On ističe da je u ovakvim situacijama ključno da se obaveste nadležni organi pre nego što se krene sa širenjem panike.

- Uvek prvo treba sačekati da policija odradi svoj deo posla. Ukoliko vidite da neko šeruje po društvenim mrežama nekakvo upozorenje o napadima, budite oprezni i dobro razmislite da li ćete i vi to podeliti sa svojim prijateljima. Ne znate da li je ta vest lažna. Širenje takvih lažnih vesti predstavlja neodgovorno ponašanje, koje može da ima opasne i nesagledive posledice - kaže Pantić.

On dodaje da smo tokom prošle godine imali čestu pojavu širenja lažnih vesti i obaveštenja.

- Uglavnom su se odnosila na migrante i na kidnapovanje dece. Na društvenim mrežama se prenosila lažna vest da je grupa migranata napala i silovala sedamnaestogodišnju devojčicu. MUP je tu vest demantovao, a zamislite kakve je posledice takva lažna vest mogla da proizvede da demant nije usledio na vreme - poručio je Pantić.

Beli kombi može stvarno da se pojavi

Sagovornici „Alo!“ kažu da, ukoliko se dogodi da neko pokuša da izvrši otmicu, prvo slučaj treba prijaviti policiji, pa u dogovoru sa njima pomoć potražiti na društvenim mrežama i putem medija. Tokom prošle godine policija je imala nekoliko prijava za „beli kombi“ i ispostavilo se da su sve priče izmišljene. Treba voditi računa i decu edukovati kako da se ponašaju u razgovoru sa nepoznatom osobom. „Beli kombi“ je ipak nešto što može da se pojavi i takve priče u nekim zemljama su istinite.

 

Expand player
Pogledajte više