Beograd
E-stock/Katarina Mihajlović
Beograd

E-stock/Katarina Mihajlović

Ilustracija, Foto: E-stock/Katarina Mihajlović

- Imam malu bebu, pa ne izlazim često iz kuće, te često naručujem preko interneta, i obično dostave robu u roku od dva do tri dana najviše. Ovaj put sam naručila različite predmete za zaštitu bebe od povređivanja u stanu, i to još 2. oktobra. Račun u iznosu od 4.985 dinara plaćen je istog dana, na ime primaoca Slavice M. iz Beograda - počinje priču sagovornica.

Pročitajte još:

 

Na sajtu ove onlajn prodavnice u ponodi su razni predmeti kojie štite decu od povreda, ali i igračke i uredno su navedene cene u dinarima.

- Kada sam pokušala da poručim, stigla mi je poruka "Nećemo slati porudžbinu dok ne budu uplaćena sredstva."

Kako piše na sajtu ove internet prodavnice, roba se plaća unapred, uplatom na račun, ili pouzećem, troškove koje odredi kurirska služba.

- Svi moji napori da dođem do adrese primaoca uplate su bezuspešni, a namera mi je bila da ih tužim i u parničnom postupku zatražim povraćaj novca. Ovo je jako perfidan vid prevare jer su ciljna grupa roditelji dece, a iznosi su mali, tako da su šanse za bilo koje postupanje od strane državnih organa minimalne - kaže sagovornica Blica.

Auto-sedište za bebe

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ona tvrdi i da je sve prijavila MUP-u, od kojih do sada nije dobila nikakav odgovor. Obrtila se i pokretu za zaštitu potrošača, a oni su joj rekli da ne mogu da pomognu, imajući u vidu da se ne radi o registrovanom privrednom društvu, ispričala je Katarina.

- Iz tog razlog bih htela da upozorim druge roditelje da ni slučajno ne naručuju robu sa ovog sajta. Nekoliko mojih prijatelja je kao test naručilo robu sa istog sajta i odabralo opciju plaćanja pouzećem. Do danas ih niko nije kontaktirao niti poslao robu, iz čega je evidentno da sajt služi samo za prevaru izvesnog broja potrošača koji ne promene predefinisanu opciju plaćanja, i plate preko računa.

 

Na zvaničnom sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, može se naći podatak da je maksimalni rok u kome je prodavac dužan da isporuči robu, iznosi 30 dana, ukoliko nije drugačije dogovoreno. Taj rok ističe 2. novembra, mada se u praski pokazalo da je neko uobičajeno vreme isporuke sa sličnih portala ili Fejsbuk naloga mnogo kraće od mesec dana. To opravdava sumnje da se radi o prevari.