OGLASIO SE IZ HAGA! Karadžić poslao neobičnu poruku pre izricanja presude!

Njegov brat Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta, zbog zdravstvenih problema, nije otputovao. Kako kaže, čitanje odluke gledaće kod kuće, u Beogradu.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: EPA/YVES HERMAN

Radovan Karadžić smiren dočekuje izricanje pravosnažne presude u Hagu. Duboko veruje da će Žalbeno sudsko veće ispraviti nepravdu iz prvostepene presude i uvažiti argumente iz njegove žalbe. Uoči javnog saopštavanja odluke, "Novostima" je poslao četiri svoja aforizma koja je napisao u pritvoru u Sheveningenu.

Oni glase:

"Ko ujutru proguta svoj ponos, možda nešto i večera."

"Nova govorna mana: "SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM!"

"On je budala, ali energična budala!"

"A ko stoji iza propalog čoveka?"

 

Nadu da će epilog po njega biti pozitivan Karadžić crpi iz injenice da je vrlo precizno ukazao na mnoge nelogičnosti i površnosti u zaključivanju prvostepenog veća. Na više mesta je dokazao da su njegovu krivicu utvrdili samo na osnovu pretpostavki. Zbog svega toga je, kako smo saznali, veliki optimista, ubeđen da se ne može dva puta zažmuriti pred istinom i činjenicama.

Njegov brat Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta, zbog zdravstvenih problema, nije otputovao. Kako kaže, čitanje odluke gledaće kod kuće, u Beogradu.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: Tanjug/AP

- Čuo sam se sa Radovanom pre dva-tri dana. On se dobro oseća i dobro drži i veruje da je pravda dostižna. Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i verujemo u pravdu - kaže nam Luka Karadžić.

 

Karadžić je pre dve godine u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Od 11 tačaka optužnice osuđen je za deset, koje su obuhvatile granatiranje Sarajeva, istrebljenja, progone, ubistva i proterivanja nesrpskog stanovništva, nehumana dela, teror, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Karadžić se, inače, tokom postupka sam branio, ali je imao pravni tim koji mu je pomagao. Sam je pisao i žalbu na prvu presudu od 2.000 stranica i zatražio da bude oslobođen krivice.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi