Kao da jedete puding, a zarađuje se fantastično (FOTO)
Kada je Dositej Obradović 1806. u Beograd doneo dve teške vreće krompira kako bi se gladan narod prehranio, niko nije očekivao da će u godinama koje slede ovo povrće postati jedno od najzastupljenijih u Srbiji.
Dostojni Dositejevi naslednici koji su prepoznali značaj krompira svakako su Dragačevci, a njihov kraj poznat je i po najvećem broju krompiraša.
Ratko Vukićević već 40 godina bavi se uzgojem ovog povrća i dok se neki žale kako od krompira dobiju samo bruh, ovaj vredni domaćin kaže da u ovom poslu može i dobro da se zaradi.
„Izuzetno kvalitetne plodove dobili smo zahvaljujući stalnim ulaganjem i sticanjem novih znanja. Pratili smo rad svetskih kompanija koje su daleko ispred nas, usvojili smo neke od njihovih principa i danas smo tu gde jesmo“, kaže Ratko.
Na plantažama Vukićevića rađa crveni, beli, plavi, ali i ljubičasti krompir, koji je u Srbiju stigao s Anda.
„Možemo reći da je to poludivlja vrsta. Reč je o sorti blu star, koja nema perfektan oblik, ni perfektno lice, ali zato ima perfektan ukus i naročito zanimljivu boju mesa. Jer, kad ga presečete, on je ljubičaste boje i kad se napravi pire, imate osećaj kao da jedete puding”, kaže Ratkov sin Kosta.
U porodični biznis uključeni su svi, pa su Ratku leva i desna ruka upravo njegova dva sina koji su, iako su se školovali u Americi, odlučili da se vrate u Dragačevo. Sada se krompir s njihovog imanja izvozi u celu Evropu.
„Želeli smo ovde da radimo i stvaramo. I brat i ja smo završili fakultete povezane s poljoprivredom, a u Americi smo završili njihove kurseve koji su specijalizovani za krompir. To znanje koje smo stekli želeli smo da primenimo u našoj zemlji, a ne u inostranstvu“, rekao je Miloš Vukićević.
Komentari (1)
Leka
02.12.2019 12:55
Svaka cast momci , zivi, zdravi, pravi mi bili i sve vam od ruke uspesno i blagosloveno bilo. Vi ste svetlo na kraju tunela.