Kancerogeni sastojak nalazi se u namirnicama koje NAJVIŠE DAJETE DECI!

Kurir/M.Ž. | vesti 2018-08-12 17:50:53 2018-08-12 17:50:53

Najviše u slatkišima!

Shuterstock

Roditelji, obratite pažnju! Fabrički pudinzi, sutlijaši, sladoledi, džemovi, voćni namazi, ali i mnogobrojne druge namirnice koje se koriste u ishrani dece sadrže opasnu supstancu karagenan koja može da bude kancerogena.

Stručnjaci upozoravaju da aditiv karagenan, koji nosi oznaku E-407 ili E-407a, može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe kao što su trovanje, alergije, zatvor, upala crevne sluzokože, zapaljenje, ali i rak debelog creva.

Karagenan se upotrebljava i u pekarskim proizvodima, majonezu, bombonama, prelivima, grickalicama, sokovima, pivima, međutim, njegovo korišćenje u formulama za odojčad zabranjeno je u zemljama Evropske unije iz predostrožnosti, ali to nije slučaj kod nas. Ovaj aditiv, koji se dobija iz morskih algi, široko se primenjuje u prehrambenoj industriji za želiranje, zgušnjavanje i stabilizaciju hrane, ali i u proizvodnji nekih kozmetičkih proizvoda, pa i paste za zube, ali i pene za gašenje požara.

Nutricionista i specijalista za ishranu dece i majki Živka Vlajković objašnjava da karagenan nije zdrav, a da je slična situacija sa svim aditivima koji u sebi nose čuvenu oznaku E.

- Karagenan se nalazi skoro svuda. Nisam gledala najnovije studije o njegovoj štetnosti, ali je moj stav i ono što preporučujem trudnicama, ali i roditeljima - da koriste hranu bez aditiva. To je od posebne važnosti za žene u trudnoći i za decu od prve do sedme godine života. Uvek savetujem ljudima da pažljivo čitaju deklaraciju na ambalaži proizvoda. Nije samo u pitanju karagenan, prosto ako na deklaraciji imate slovo E i broj, pokušajte da izbegnete taj proizvod i da se što zdravije i prirodnije hranite - kaže Vlajkovićeva.

Ove navode potvrđuje i profesorka kliničke medicine na Medicinskom fakultetu u Čikagu, Džoana Tobakman.

- Istraživanja su pokazala da izloženost karagenanu izaziva upalu u organizmu. Hronična upala može na kraju da dovede do mnogobrojnih oboljenja, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti creva, arteriosklerozu i rak - navodi Tobakman.

Expand player
Pogledajte više