Kanabis
Alo!/privatna arhiva
Kanabis

Alo!/privatna arhiva

Kanabis, Foto: Alo!/privatna arhiva

Naime, glavna razlika između sorte koja je nedavno dobila dozvolu da se gaji u Hrvatskoj i ove koja se gaji u Srbiji jeste u sadržaju psihoaktivne supstance - marihuana sadrži deset i više odsto, dok od kanabisa koji se gaji u Srbiji ne može da se koristi cela biljka već samo oni njeni delovi, koji imaju do tri odsto psihoaktivne supstance, a ostalo se baca.

Simić: Srbija gubi dnevno 10 miliona evra

Miloš Simić iz Udruženja građana IRKA kaže da zbog lošeg zakona o gajenju konoplje Srbija dnevno gubi od pet do 10 miliona evra. - Mi već duže vreme pokušavamo da uspostavimo dijalog s nadležnima, kako bi došlo do promene regulative, ali da se na kraju sve svede na prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugo ministarstvo - ističe Simić.

Zbog ove nove zakonske regulative, Hrvati će, po svemu sudeći, postati ozbiljni proizvođači i izvoznici marihuane za medicinske svrhe. Osim za poljoprivrednike i farmaceute nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće našim susedima i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, pošto u svetu sve više ljudi želi da se leči marihuanom. 

Beograđanin Dragoljub Marinković pre nekoliko godina se posvetio uzgoju kanabisa na imanju pored Vršca, uz kontrolu nadležnih organa.

Kiša, oluja, nevreme, oblačno, Beograd

A.K./Alo!

- U Srbiji je dozvoljena proizvodnje kanibisa, međutim, propisi nas teraju da bacamo cvet od kojeg se pravi najkvalitetnije ulje kanabisa čija je prodaja, nažalost, zabranjena u Srbiji, pošto sadrži više od 0,3 procenta psihoaktivnih supstanci - objašnjava Marinković i napominje da sve zemlje u okruženju imaju bolju pravnu regulativu od Srbije.

Kanabis

Alo!/privatna arhiva

Kanabis, Foto: Alo!/privatna arhiva

- Ja sam počeo uzgajanjem kanabisa na 60 ari i odmah sam zaradio više novca nego što sam uložio. Prinos se kreće i do tone po hektaru, a sada imam nešto manje od dva hektara - kaže on.

Marinković je tek jedan od samo 15 registrovanih proizvođača kanabisa, koja se u Srbiji gaji na 307 hektara.

Dete jede, ručak

Profimedia

Međutim, nije situacija oduvek bila takva. Nakon Drugog svetskog rata, kanabis je izgradio Jugoslaviju, pošto se od njega pravilo platno i stočna hrana. Do ’60. godina prošlog veka to je bio najveći izvozni proizvod Jugoslavije i sve devize koje su pristizale u Jugoslaviju posle rata bile su od kanabisa.

Proizvođače kanabisa iz Srbije, kako tvrdi Miloš Simić iz Udruženja IRKA , najviše boli što kompanije iz Kanade, Amerike i Izraela, prema njegovima saznanjima, uskoro treba da dobiju dozvole za proizvodnju sorte koja je u Srbiji zabranjena.