Konačno će ih stići pravda: Vojnici OVK
EPA
Konačno će ih stići pravda: Vojnici OVK

EPA

Konačno će ih stići pravda: Vojnici OVK, Foto: EPA

Najpoznatija afera u vezi s trgovinom ljudskim organima na Kosovu je afera „medicinski otpad“.

U junu, julu i avgustu 1999. pripadnici nemačkog Kfora prevozili su vojnim kamionima „medicinski otpad“ sumnjivog porekla u Vojnu bolnicu u Skoplju. Makedonskoj policiji i inspektoru za zaštitu životne sredine u Makedoniji bilo je sumnjivo što se ispostavilo da su ti „materijali“, u stvari, ljudski organi. Dr Avram Vankovski, tadašnji upravnik Vojne bolnice, pritom je poricao da Kfor „otpad“ spaljuje u skopskoj bolnici.

Afera je isplivala kada je takav kamion Kfora greškom istovaren na parkingu iza bolnice u Skoplju, pa su tokom noći sve vreće s ljudskim organima počele da zaudaraju, a psi i mačke lutalice ih razvukli po ulici. Kfor je od tog momenta prestao da koristi usluge skopske bolnice i preorijentisao se na usluge albanskih.

Ramuš Haradinaj, OVK

Facebook

Ramuš Haradinaj, OVK, Foto: Facebook

Od tog događaja prošlo je deset godina pre nego što je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, podstaknuto knjigom haške tužiteljke Karle del Ponte „Lov - ratni zločin i ja“ zatražilo od tužilaštva Albanije, Unmika i Crvenog krsta dodatna objašnjenja da li raspolažu informacijama, a ako da, sa kakvim, u vezi s prodajom telesnih organa zarobljenih Srba na Kosovu i Metohiji.

Od Unmika se očekivalo objašnjenje zašto su obustavili istragu, dok je od Crvenog krsta zatražen odgovor da li su u Albaniji postojali zarobljenički logori u kojima bi bilo moguće obaviti komplikovanu operaciju kao što je transplantacija. Od tadašnjeg generalnog tužioca Ina Rane tražilo se da proveri lokacije iz navoda knjige Del Ponteove.

Ramuš Haradinaj sa borcima OVK

Facebook

Ramuš Haradinaj sa borcima OVK, Foto: Facebook

Forenzičari umešani u kriminal?

Glasine u vezi s trgovinom organima dolazile su uglavnom iz albanskih izvora, ali i Unmika i Kfora. Zvaničnih saopštenja i potvrda, međutim, nije bilo. Saznanja i dokazi ostali su nedostupni široj javnosti i našim državnim organima jer su predmeti vođeni pod oznakom stroge tajne Unmika.

Udruženja albanskih porodica nestalih lica 2005. i 2006, međutim, pokrenule su inicijativu da se proveri rad inostranih forenzičkih timova koji su radili na Kosovu, pošto je postojala sumnja da su neki od njih krajem 1999. bili umešani u prodaju delova leševa koji su bili na obdukciji, a kasnije identifikovani kao nestali Albanci.

Pročitajte još:

Istrage policije Unmika 2001. većinom su ostale jalove. Primera radi, uprkos istrazi o nestanku 40 osoba iz duševne bolnice u Štimlju nikad se nije saznalo ništa, pa ni nacionalnost i identitet ljudi koji kao da su propali u zemlju preko noći. Tada na scenu, od 2003. kompletni proces forenzičkih analiza i ispitivanja, pa i problematiku nestalih lica preuzima Kancelarija za nestala lica i sudsku medicinu (OMPF), vrsta ugovorne organizacije, koja je došla da radi 2001, a koja je uspela praktično da istisne jedinice Unmika i preuzme sve istrage, uključujući i masovne grobnice.

Godine 2003. upustili su se i u ispitivanje logora, a s njima se povezuje i afera nestanka bivšeg pripadnika OVK, koji je sam tražio da im o ovim logorima prosledi dodatne informacije. Na čelu organizacije bio je Hoze Pablo Baraibara, forenzičar iz Perua, čija se prepiska nalazi u poverljivom izveštaju s izvesnim Klintom, koji je označena kao „veoma poverljiva“, a nedavno ju je objavila agencija Srna.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

Komentari (1)

Lion

30.07.2019 23:33

Kad se setim samo kako su kao deca jeli pola vekne hleba namazane margarinom i onda posipaju Vegetu, a sline im cure iz nosa po hlebu! Oni jos vise navale onda, valjda im ne bude suvo tako!? Grozni su od okota jos!