Kuća
Alo
Kuća

Alo

Kuća, Foto: Alo

Sigurnosna vrata

Naravno, izuzetno je bitno da imate sigurnosna vrata i kvalitetnu bravu. Stručnjaci preporučuju da se stavi i više brava. Iako se kaže da svaka brava može da bude se obijena kvalitetnija će bar zadržati lopove, a veći broj brava im može biti više prepreka pa možda i odustanu od obijanja. Brava ne bi trebalo da viri izvan ravni vrata da ne bi provalnici mogli da polome cilindar. Zaključavajte ulazna vrata čak kad idete i kod komšije na kratko i kada je buka u kući (usisavanje, glasna muzika,..). Veštim provalnica treba pet minuta da upadnu u stan i odnesu vredne stvari. Takodje, izbegavajte da ostavljate ključ na “skrivenim mestima” - ispod otirača, u saksiji,.. Kada putujete na odmor jedan ključ od stan ostavite kod komšije u kojeg imate poverenja, za svaki slučaj. Možete komšiju zamoliti da vam prazni poštansko sanduče da provalnici ne bi po tome shvatili da ste odsutni. Nemojte na društvenim mrežama objavljivati da idete na putovanje.


Roletne - pomažu ili odmažu

Sve prozore u stanu kao i sva vrata od balkona ili terase zatvorite pre nego što izadjete iz stana. Ako živite u prizemlju i suterenu obavezno stavite rešetke na prozore. Za roletne se ne preporučuje da budu spuštene do kraja, jer provalnici upravo po tome mogu da znaju da niste kod kuće, pogovoto ako ste na dužem putu i danima su roletne spuštene skroz. Možete zamoliti komšiju i da povremeno svrati u vaš stan i podigne ili spusti roletne.


Zaštita pomoću led reflektora

Svetlo može pomoći u borbi protiv protivnika. Dobro osvetljen kraj, hodnik i okruženje otežavaju rad lopovima pa će izbegavati ovakve stanove i kuće. Ako imate dvorište obavezno ga osvetlite svetiljkama, a ispred ulaznih vrata u stan i zgradu osigurajte da sijalice i led reflektori rade. Ne preporučuje da ostavljate upaljeno svetlo dok niste u stanu, zbog mogućih problema sa strujom i instalacijama. Kada ste na godišnjem odmoru možete komšiju zamoliti da povremeno upali svetlo ili televizor kod vas u stanu (pogleda omiljenu seriju ili utakmicu).

Pored dobrih sigurnosnih vrata i led reflektora, komšije su u principu značajne u zaštiti od provalnika pa treba održavati dobre odnose sa komšijama. Pored komšija od pomoći vam može biti i kućni ljubimac - pas. Mali psi laju čim čuju nešto ispred vrata, a veliki mogu biti dresirani da reaguju na nepoznate osobe. Naravno, možete ugraditi i alarmni sistem u svoj stan ili kuću ali je to finansijski zahtevnije.