Kafić, bašta, Beograd
Alo!/Vladimir Marković
Kafić, bašta, Beograd

Alo!/Vladimir Marković

Kafić, bašta, Beograd, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Oko 20.000 kafića i restorana zatvoreno je od 21. marta, pa su svi ti ugostitelji do sada već na velikom gubitku. Računi, plate, unapred plaćeni muzički nastupi, a na sve to i kirije, veliki su teret za preduzetnike. Čak i za one koji ne moraju da plaćaju kiriju gubitak zarade od nekoliko stotina ili čak hiljada evra dnevno ogroman je korak unazad, pa se na sve načine trude da koliko-toliko ostanu u poslu.

Kako su neki od njih objasnili za „Alo!“, organizovanje žurki vide kao način za preživljavanje.

- Ja moram nekako da prehranim porodicu tokom vanrednog stanja. Video sam na internetu da se mladi raspituju za prostor, tako da sam priliku i iskoristio. Za iznajmljivanje prostora, sa čišćenjem nakon žurke, uzmem do 400 evra. Možda deluje mnogo, ali ja se izlažem velikom riziku - kaže naš sagovornik i dodaje da su ovu cenu ljudi spremni da plate bez mnogo razmišljanja.

Za ovu priliku posebno su „pogodni“ lokali koji nisu na vidnom mestu, smešteni u suterenima ili haustorima, ali i podrumi, potkrovlja, koji su postali centri gradskih dešavanja.

Policijski čas ne shvataju svi ozbiljno

Tanjug, Rade Prelić

Policijski čas ne shvataju svi ozbiljno, Foto: Tanjug, Rade Prelić

- Ja imam lokal, napravim atmosferu i ljudi dođu. Bude ih po 20-30, ne više. Niti ih ja posebno zovem, niti ih neko tera da ostanu. Jednostavno vole da budu tu. Svako dolazi na svoju odgovornost, pre nego što uđu kažem im da čuvaju odstojanje, a šta oni posle rade, ne gledam - priča M. A., koji piće služi s maskom na licu i dodaje da su mu gosti uglavnom mladi od dvadesetak godina, ali da ima i starijih gostiju.

Na žurke se, kako saznajemo, dolazi kao na dečje rođendane u osnovnoj školi, oko 17 sati, a sa njih odlazi kad prođe policijski čas, ranom zorom.

U Srbiji, a naročito u Beogradu, i pre korone postojali su ilegalni kafići ili kafići bez dozvola za rad u kojima su se okupljali mladi koji vole marihuanu ili baš stariji kojima su odgovarale niske cene pića koje su, naravno, bile takve jer vlasnici nisu plaćali nikakav porez.

- Znači, imali ste dva tipa kafića, kako mi to kažemo, za mlade mangupe ili za pijanice. Nikada nije bio problem da takva mesta budu puna, a pošto nigde nisu zavedena, sad tek cvetaju - kaže M.A.

Dok je razlog za priređivanje ovakvih događaja strah od bankrota i borba ugostitelja za opstanak, razlozi za posećivanje tajnih žurki leže u želji mladih da očuvaju društveni status - objašnjava za „Alo!“ psiholog Emilija Stolić.

- Kada je posredi razmišljanje „mlad sam, neće to mene, idem samo na žurku kod proverenih ljudi“, obično se radi o nesvesti mladih. U najboljim su godinama, pa im u vrednosnom sistemu zdravlje nije na prvom mestu - kaže naša sagovornica.

Komentari (1)

gesa

14.04.2020 08:39

kafice nikad otvarati.