Đak prvak dete škola
Shutterstock
Đak prvak dete škola

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ona je objasnila na svom Tviter profilu, da kada je primetila da njen sin napreduje sporije od druge dece, u početku je mislila da umišlja kako nešto nije u redu sa njim, da bi uskoro saznala gorku istinu - njen dečak ima autizam.

Priznaje da je bilo izuzetno teško, ali njen sin polako ostvaruje sve ciljeve. Uz majčinu dozvolu, prenosimo vam njihovu priču u celosti:

"Gledam ga kako spava. Sutra kreće u 3. razred a šta smo sve prošli do sad. Kad sam shvatila da je u spektru iako zvaničnu dijagnozu nismo imali prvo sam plakala, onda govorila sebi da umišljam. Onda sam opet plakala pa smo krenuli da tražimo terapeute, specijalistički pregledi", započela je.

"Pa onda sedim na tretmanima, gledam kako vrišti i plače, kako ne može, kako ne razume. Suzu ne pustim tu. Onda to isto radim kući sa njim, on ne može da ispuni svaki zahtev, pa se ljutim na njega, na sebe, na Boga, na komšinicu koja ima troje zdrave dece. Svi su mi krivi", glasio je nastavak.

Pročitajte:

 "Pa opet plačem, pa kažem možemo mi to. Pa guglam, pa čitam, pa radimo. Nekad uspeha ima, nekad nema. Onda sreće kad počne da razume, pa se javi pokazni gest, mahanje, slanje poljupca. Mi smo to sve morali da učimo. Ali se govor još ne razvija", piše.

"Učim ga da pokaže šta ga boli, jer mi je to noćna mora, saznanje da ga nešto boli a ne može da mi kaže. Sa 5 god. shvatim da čita. Niko mi ne veruje, učim ga da kuca poruke u nadi da bar imamo neverbalnu komunikaciju. U školi mu uvode gest, možda da nauči znakovi jezik. A on raste, sazreva, uči.", glasio je nastavak.

Da li Vas boli plač svakog deteta?

 

"I sve je tu negde. A nikako da izađe. I onda kad sam se pomirila sa tim da će ostati neverbalan on krene da priča. Iznenadi i mene i sve. Moje čudo.", navodi ona.

I bila sam mnogo ljuta što baš ja imam dete sa autizmom a onda sam to prihvatila jer ako negde postoji taj Bog, neke sile, anđeli, nešto u ovom univerzumu znali su da nikad neću odustati od njega. Čeka nas još borbe, još teških dana, znam da neće biti lako ali moramo", napisala je ona iskreno.

Iskustvo ove majke podstaklo je i druge korisnike Tvitera da podele svoje priče, ali i ohrabre je i pruže podršku za sve izazove koji je čekaju u budućnosti.

Preporučujemo: