Zagađenje, reka, plastika, priroda, voda, flaše
Shuterstoock/BOULENGER Xavier

Plastične flaše, ručni frižideri, gume, mali i nešto veći kućni aparati, čak i mrtvački sanduk ovih dana doplivali su u velikoj količini niz reku Lim do akumulacije Potpeć u Priboju u jugozapadnoj Srbiji.

Deo Lima, koji u tom kraju važi za ogroman turistički potencijal, sada više liči na plutajuću deponiju, a takve slike nisu retkost na ovoj reci.

Situacija se pogoršava kako nivo vode raste, kaže za BBC na srpskom Pribojac Saša Bjelić.

- To jezero je postalo vodena deponija, a brane ne dozvoljavaju da Lim prodiše, guše ga brane deponije - sve je sada postalo vidljivo jer je visok vodosaj - navodi on.

Bijelić vodi grupu VoLim NE dam - Protiv hidroelektrana na Limu u Priboju i tvrdi da je glavni krivac za ovakvo stanje prijepoljska deponija Stanjevine koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, kao i niz mini deponija duž čitave obale reke.

Prema nekim navodima, ima ih sedamdesetak.

Zlatan Turković iz obližnjeg Prijepolja kaže da je deponija pomerila korito reke.

- Lim udara u drugu stranu gde imam obradivo zemljište. Nekad iz njive izvadim po 50 guma - kaže Turković za BBC na srpskom.

Reka Lim, zagađenje, Foto: RIna


U opštini Priboj za BBC na srpskom tvrde da ništa od smeća koje pluta Limom nije sa njihove teritorije.

- Priboj, reka Lim i njene obale su već godinama ugroženi plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori.

- Na toj maršruti otpad i smeće Lim 'pokupi' sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija - piše u odgovoru predsednika opštine Priboj.

"Kad nivo reke poraste, dobijamo apokaliptične slike"

Stanje se menja u odnosu na vodostaj Lima. To nije smeće samo iz Stanjevina, već i iz Crne Gore, sa drugih manjih nesanitarnih deponija kojih ima duž celog Lima.

- To je septička jama u spavaćoj sobi - kaže ekološki aktivista Bjelić.

Koliko može da se vidi, ta deponija nije pored Lima, nego u reci, objašnjava on.

- To je deponija na ulazu u Prijepolje. Čim je visok vodostaj, Lim pokupi smeće i onda imamo ovakve apokaliptične slike - dodaje Bjelić.

Deponija Stanjevine, koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, u međuvremenu je zatvorena, a komunalni otpad iz Prijepolja odlaže se na pribojsku deponiju Duboki potok, piše u odgovoru koji je BBC na srpskom dobio iz opštine Priboj.

- Otpad koji pluta Limom i zagađuje njegov tok kroz Priboj i dalje do Drine, kao i priobalje reke, nijednim procentom nije sa teritorije naše opštine - navodi se u odgovoru predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića.

- Priboju je najbliža deponija Stanjevine u Prijepolju, koja je na samoj desnoj obali Lima, i redovni tok reke, a pogotovo pri bilo kolikom povećanju vodostaja, odlazi najpre do Potpećkog jezera, koji tako zagađuju i reku, ali i probalje, sve do ušća u Drinu - dodaje Rvović.

BBC na srpskom je ovim povodom kontaktirao i čelnike opštine Prijepolje, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

Deponija Stanjevine zatvorena je od sredine novembra, a smeće se sada vozi na pribojsku privremenu deponiju.

Nju bi trebalo da zameni regionalna transferna stanica koja će se nalaziti u Novoj Varoši i gde će se odlagati smeće iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

Reka Lim, zagađenje, Foto: RIna

Te tri opštine započele su projekat Lim bez divljih deponija i smeća.

Plan je da se komunalni otpad ove tri opštine, izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem transportuje u regionalnu deponiju Duboko koja se nalazi na teritoriji grada Užica.

- Pošto su Stanjevine zatvorene, Prijepoljci nemaju gde da bacaju smeće, pa je doneta odluka da se smeće deponuje na pribojsku deponiju koja je takođe nesanitarna i koja je takođe u neposrednoj blizini Lima.

"To nije nikakvo rešenje", zaključuje Saša Bjelić.

On dodaje da je u toku sanacija deponije Stanjevina, a da slike Lima pokazuju kako ta sanacija izgleda.

Može li sajla da reši problem?
U planu sanacije deponije Stanjevine je izgradnja zaštitne barijere na desnoj obali Lima, kako smeće ne bi više odlazilo u reku.

Tokom leta 2020. dogovoreno je da se na reci postavi plutajuća sajla koja će zaustavljati smeće.

- Eko plutajuća barijera nije još izgrađena, prošle godine je urađen samo pristupni put do obale reke, a realizacija projekta se nastavlja krajem januara - dodaje se u odgovoru opštine Priboj.

Bjelić ne veruje da će se postavljanjem sajle nešto promeniti.

- Kako može sajla da zaustavi hiljade tona otpada, a i šta ako zaustavi - jedan deo Lima će biti ružan.

-To je smešno, kao zavesa ispred poljskog toaleta - kaže i dodaje da "opština reaguje pričom, a da se godinama ništa nije uradilo".

Zagađenje, reka, plastika, priroda, voda, flaše, Foto: Shuterstoock/BOULENGER Xavier

Bjelić navodi da je dobio uveravanja da će to biti sređeno, ali da ne veruje, jer se "slično priča već 20 godina, a ništa nije urađeno".

- Smeće je konstantno u Limu. Da li će biti koncentrisano, da se napravi apokaliptična fotografija kao sada, zavisi od nivoa reke.

- Vrh ledenog brega sad je postao je vidljiv. To nije problem koji može da se reši lokalno i na nivou jedne vlasti - zaključuje ekološki aktivista iz Priboja.

Reka Lim, zagađenje, Foto: RIna

Prijepoljac Zlatan Turković kaže da je, iako je prestalo dovoženje smeća na Stanjevine, situacija i dalje katastrofalna.

- To ne može da se opiše. Mora da se vidi. To je brdo smeća, bar da se posadi neko drveće da se ne vidi - kaže Turković koji nije optimističan da će se situacija promeniti.

Slike smeća u Limu izazvale su reakcije na društvenim mrežama.

Pročitajte još: