"SLUŠAJTE ME PAŽLJIVO" "Julijana, Dragana, Adam, Miodrag, Miroslav, Olivera, Vladimir, Senad, Milomir, Irena, Gordana, Dajana, Rea, Stefan, Marija, Nikola, Milica, Branimir, Dalibor..."

Recitovanjem imena nastradale srpske dece u NATO bombardovanju, završen je večerašnji pomen žrtvama i obeležavanje 20 godina od NATO agresije na Srbiju.

Aleksandar Vučić tokom obraćanja u Nišu
Aleksandar Vučić tokom obraćanja u Nišu, Foto: screenshoot

Julijana, Dragana, Adam, Miodrag, Miroslav, Olivera, Sanja, N.N. dečak od godinu dana, Vladimir, Miljana, Senad, Milomir, Irena, Gordana, Dajana, Rea, Stefan, Marija, Nikola, NN devojčica od četiri meseca, Adam, Milica, Marko, Branimir, Agron, Dalibor, Bojana, Ernest, Dea, NN nepoznatog pola od 15 godina, Violeta, Dijana, Marko, Miljana, Senad, Milomir, Irena, Gordana, Nikola, NN devojčica od četiri meseca, Adam, Milica, Vladimir, Dalibor, Bojana, Dea, Dragana, Miodrag, Marko...

Sa govornice, pred više od 22.000 ljudi, obratili su se najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske. Poslenji je reč imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

Kako je rekao, bezbroj puta je bio u Nišu, ali nije nikada sanjao da će ovoliko ljudi videti u ovom gradu, što govori da je Srbija postala "neka drugačija zemlja".

- Srbija ne da da je slome, Srbiju ne mogu da pobede - poručio je večeras.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

Vučića su tokom govora povremeno savladavale emocije, a podsetio na događaje od pre 20 godina i danas, kada su, kako je konstatovao, "krenuli Srbiju da sruše".

- Hoću da poručim odavde, slušajte me pažljivo, da šta god da se dogodi, nikada nemojte bilo kome da dopustite da sruši slobodu i nezavisnost Republike Srbije! Nikada! - poručio je srpski predsednik.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

"Pet godina obeležavamo na ovako veličanstven način godišnjicu agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju. Ponosan sam na vas, dragi građani Srbije, jer vaš slobodarski duh, naterao nas je da učeći mlade generacije o onome što se zbivalo, ne zaboravimo da budućnost možemo da gradimo samo na takvim osnovama, čuvajući slobodu, samostalnost i nezavisnost Srbije kao najviše vrednosti. Hvala vam što je Srbija ponosa i budućnosti, večeras, ovde sa nama", rekao je predsednik Vučić.

Na kraju, citirao je reči Martina Lutera Kinga, nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

"I jedino što imam da dodam je, da tada, prijatelje gotovo da nismo ni imali. Hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije gotovo niko", podsetio je Vučić.

Bili smo, kaže, sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22. 000 tona bombi i raketa, i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan deo naše teritorije predaju nekom drugom.

Danas, dvadeset godina kasnije, mi ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nisu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo.

"I ono što je za nas zločin, a smrt dve i po hiljade civila, smrt 79 dece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se meri desetinama milijardi dolara, za nas će uvek biti zločin, za njih je , ako i toliko hoće da priznaju - greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična", rekao je i dodao:

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Alo!

"To je ono na šta mi nikada nećemo pristati", rekao je Vučić i nastavio - ne ovde, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trdunice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dečijih.

Nemamo mi prava na to, da pognemo glavu i i sami kažemo, pa dobro, greška, jer, istakao je, "mi nismo greška".

"Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj jedan mali uslov, važan za naš opstanak. Da ne zaboravljamo. Nikada, nikome, naše živote", rekao je predsednik Vučić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi