Pekar
screenshoot/Facebook
Pekar

screenshoot/Facebook

Pekar, Foto: screenshoot/Facebook

Još jedan albanski pekar slikao se dok rukama pravi dvoglavog orla, simbol "velike Albanije", a onda nestao...

PROČITAJ JOŠ:

Arđend Đibedži, Albanac iz Prizrena koji je radio u obrenovačkoj pekari "Dea", postavio je na Fejsbuku i Tviteru fotografije sa pomenutim simbolom. U međuvremenu, profile je izbrisao (otkako su neki korisnici počeli da upozoravaju da je radio u Obrenovcu), a on je, kako je rekao vlasnik pekare, sada "negde u Budimpešti".

Burim Čolakaj, vlasnik pekare, potvrdio je da je pekar koji je pokazivao dvoglavog orla radio kod njega. Međutim, kako kaže, otišao je pre nego što se sporna fotografija pojavila na društvenim mrežama. U suprotnom, kaže, momentalno bi mu dao otkaz.

- Radio je kod mene oko tri meseca. Nije bio zadovoljan platom, odavde je otišao u Budimpeštu kod rođaka da radi u nadi da će dobiti veću platu nego u Srbiji. Ne mogu da imam uvid šta moji zaposleni rade posle posla, a i nemam vremena time da se bavim, ali da je pokazivao dvoglavog orla dok je bio moj zaposleni, dobio bi otkaz jer ne želim bilo kakve probleme - objasnio je vlasnik pekare.

Meštani Obrenovca, s druge strane, ne mogu da veruju da je takav čovek radio u pekari u njihovom mestu.

PREPORUČUJEMO:

- Sramota! Kako se samo usuđuje da tako otvoreno provocira. Kako je mogao da zarađuje u našoj zemlji i ponaša se tako licemerno. Ovde žive fini ljudi, nema razloga da na dobrotu uzvrati ovakvim gestom. Ko zna ko stoji iza njega - rekla je ogorčeno Ljubica Mitić (74).

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti i stručnjak za terorizam, koji je upozorio da ove učestale provokacije teško da su slučajne i izrazio sumnju da neki od pekara u stvari ispunjavaju naloge iz Prištine, sada kaže da više nema dileme da se radi o organizovanoj akciji šiptarskih separatista.

- Previše je fotografija na kojima Šiptari provociraju simbolom "velike Albanije". Iako su ovo najblaži vidovi provokacije, to ne menja stvar da se radi o organizovanoj akciji. Oni su izazvali veliko nezadovoljstvo u narodu, a na njihovu stranu je stao i deo opozicije da ih brani. U stvari, ovim orlovima oni poručuju da će naša teritorija kad-tad biti deo "velike Albanije" - primećuje Spasić.

Advokat Ivan Simić objašnjava da je simbol dvoglavog orla nešto što je usmereno direktno protiv pravnog poretka Srbije, a da građani koje je to uznemirilo mogu da podnesu privatnu krivičnu prijavu.

- Ne isključujem da se u ovakvom ponašanju mogu steći i elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti. Većina naših građana može se osetiti ugroženo zbog toga što smatra da promovisanje ovog simbola predstavlja pretnju napada na život i telo građana Srbije s obzirom na to da je ovaj simbol nesporno simbol rata i progona našeg stanovništva s Kosova i Metohije - kaže on.

Nadležni organi treba da ispitaju kakva je namera onih koji su pokazivali simbol dvoglavog orla, pa tek onda da reaguju, smatra advokat Sava Anđelković.

- Prekršajni sud bi morao da ispita čitavu situaciji - napominje sagovornik.