NA OBRONCIMA TARE Kada prokleto jezero u Srbiji presuši, sa njegovog dna izrone crkva i grobovi

Jezivi prizori

 

Zaovinsko jezero
Zaovinsko jezero, Foto: printscreen

Zaovinsko jezero na Tari prošle godine je ličilo na  sve drugo osim na vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike. Usled presušivanja jezera, na površinu su izbili ostaci davno potopljenih naselja, kuća, crkava pa čak i nadgrobnih spomenika.

Mnogobrojna klizišta oko akumulacije Zaovine pokrenula su se prošle godine kao posledica naglog ispuštanja vode iz jezera, koja je korišćena za proizvodnju električne energije.

Zbog ispuštanja vode koja se koristi za proizvodnju struje, nivo Zaovina prošle godine je drastično opao.

Zaovinsko jezero
Zaovinsko jezero, Foto: printscreen

Zalivi su bukvalno presušili, iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine, vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava, dubinski se prepolovilo. Iza vode koja je sa Tare ispumpana za potrebe Hidroelektrane “Bajina Bašta”, i koja je više nego prepolovila nivo jezera, ostala je pustoš u vidu potpuno presušenih zaliva i suvih padina uz koje se dizalo jezero.

Da prizor bude još sablasniji, na površinu su izbili ostaci davno potopljenih naselja, čak i nadgrobni spomenici. Pokazalo se da su posledice ispuštanja jezera mnogo veće od naružavanja njegovog izgleda i štete po riblji fond.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi