Jelena je prvi ženski vozač nakon 136 godina
alo.rs
Jelena Janković
Jelena Janković, Foto: privatna arhiva

Umesto reketa, jednoj Jeleni Janković, rođenoj Nišlijki sa prebivalištem u Beogradu, već više od dve decenije u rukama je volan. I ona je kao njena imenjakinja, svetski poznata teniserka, uspešna u svom poslu.

Zna da upravlja autobusom, kiperom, cisternom... i prvi put u istoriji "Gradske čistoće" zauzela je mesto koje je do sada bilo rezervisano samo za pripadnike jačeg pola. Jelena je prva žena vozač u ovom preduzeću i upravlja kamionom presom. Za razliku od svojih kolega koji se za upravljačem ističu gabaritnom figurom, mišićima i jakim šakama, Jelena pleni ženstvenošću. Ali njen izgled i visina od 160 centimetara ne umanjuju njenu spretnost za volanom.

Pročitajte još:

Već na proveri radnih sposobnosti pri prvom susretu sa ovom vrstom kamiona pokazala je izuzetno znanje i spretnost u upravljanju teškim teretnim vozilima

– Za volan kamiona sam prvi put sela sa nepunih 18 godina u Saobraćajnoj školi u Nišu. Posle toga nastavila sam da se usavršavam i položila sve kategorije koje mogu da se polože – B, C, D, E, a savladala sam i ADR kategoriju koju moraju da imaju vozači cisterni i oni koji prevoze opasne materije. Jedno vreme vozila sam autobus u "Niš ekspresu", a zatim sam, kada sam se udala u Beograd, prešla u firmu za transport koju je držao moj muž. Iako sam mu bila supruga, to nije značilo da imam povlastice. Naprotiv, morala sam da radim i više i bolje od drugih – kaže uz osmeh Jelena.

U kamionu Jelena je prokrstarila celu Srbiju uzduž i popreko. Znala je ponekad da pređe dnevno i 500 kilometara gradske vožnje. U inostranstvo, kaže, nije vozila.

– Volim našu zemlju i smatram da se ovim poslom i ovde može dobro zaraditi. Pošto je muž dosta na putu, a imamo dvoje dece, od kojih je devojčica još mala, neko od nas dvoje je morao da bude u kući da se brine o porodici, tako da sam ja odlučila da promenim posao i evo našla sam mesto u "Čistoći". Mnogo sam srećna što su mi ukazali poverenje i što nijednog trenutka niko nije postavio pitanje kako će jedna žena da radi posao koji 136 godina obavljaju isključivo muškarci – priča Jelena i ističe da su kolege prema njoj pažljive i da su je odlično prihvatile.

– To mi daje još veći podstrek da pokažem da mogu podjednako dobro kao i oni da obavim sve radne zadatke. Presa za smeće je po težini upravljanja u rangu sa kiperom, ali je razlika u tome što je u pitanju gradska vožnja, često i veoma uskim ulicama, tako da je potrebna mnogo veća obazrivost i snalažljivost, a s druge strane moram da vodim računa i o bezbednosti radnika koji prazne kontejnere. Za dve nedelje, koliko radim, imam samo prijatna iskustva. U uskim ulicama dešava se da sugrađanima zasmetamo, ali kada vide da žena upravlja kamionom oduševe se i brzo ih prođe nezadovoljstvo. Kolege mi kažu da vozim kao zmaj, čak da sam bolja i od mnogih muškaraca – napominje Jelena.

Pročitajte još:

A na to što su prvi put u svojoj istoriji "razbili led" i omogućili jednoj ženi da rame uz rame "tera volan" sa muškarcima zaslužan je i Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća".

– Izuzetno sam ponosan što se našem timu priključila Jelena Janković, koja je prva žena vozač prese za smeće u našem preduzeću. Posle dugogodišnjeg iskustva i izuzetnih sposobnosti, Jelena je mogla da bira gde će se zaposliti, ali je izabrala nas, što mi je posebno drago. Ona je na proveri radnih sposobnosti pri prvom susretu sa ovom vrstom kamiona pokazala izuzetno znanje i spretnost u upravljanju teškim teretnim vozilima, što je izazvalo veoma pozitivne reakcije među članovima komisije i kolegama. Jelena će zajedno sa svojim kolegama vredno i predano raditi ovaj težak posao i ona je dokaz da nema podele na muške i ženske poslove. Žene su jako dobri i veoma odgovorni vozači, tako da se nadam da Jelena neće ostati jedini vozač kamiona u našem preduzeću – rekao je Popadić.

Da li imate vozačku dozvolu?

 

.

Komentari (1)

vozacica

19.08.2020 20:36

Jako su mediji dosadni sa temom žena profesionalnih vozača zadnjih dana. Ne znam zašto to? Čemu je to tolika senzacija? Mnogo ima žena za volanom, ova moderna vozila može da vozi svako. I ja sam jedna od mnogih koja vozi kamion, pa što bi sad to toliko trebalo da zanima javnost.