Mapa
screenshoot/Factsmaps
Mapa

screenshoot/Factsmaps

Mapa, Foto: screenshoot/Factsmaps

"Bela kuga", odnosno smanjeni natalitet, problem je mnogih zemalja sveta, ali je i gorući problem Srbije.

PROČITAJ JOŠ:

Prošle godine je u Srbiji rođeno samo 63.958 beba, što je najmanji broj dece od kako se ova statistika vodi u našoj zemlji. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su da je prošle godine broj Srba smanjen za 38.138, jer je toliko više njih umrlo nego što se rodilo.

- Tokom 2018. godine rođeno je 63.958 beba, 936 manje nego 2017. i 2016. godine. Otkako se vodi statistika nikada u Srbiji nije rođeno ovoliko malo dece. Sa druge strane umrlo je 102.096 ljudi, što znači da je broj stanovnika tokom prošle godine smanjen za 38.138. U istoriji, samo je 2017. godine negativni priraštaj bio veći. Tada nas je "izumrlo" čak 38.828 - navode u RZS.

Porodilište u Aleksincu

Tanjug/Tanja Valič

Porodilište u Aleksincu, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sada se pojavila i nova mapa koja je potvrdila ovaj zabrinjavajući trend.

Naime, mapa pokazuje kako će se populacija evropskih zemalja menjati do 2050. godine. Zelenom bojom označene su zemlje u kojoj se predviđa da će se broj stanovnika povećati, dok su crvenom bojom označene zemlje u kojoj će doći do pada populacije.

PREPORUČUJEMO:

Neke skandinavske zemlje, kao i zemlje sa velikim prilivom migranta, poput Velike Britanije, Francuske, Holandije i Austrije imaće porast u stanovništvu. Među njima je i Kosovo. Mnoge zemlje regiona, uključujući i Srbiju, nalaze u padu.

Ovo istraživanje predviđa će Srbija do 2050. izgubiti 33.22% stanovništva, odnosno da će nas biti oko 3 miliona manje. Naime, istraživanje pokazuje da će sa oko 9 miliona stanovništva naša zemlja pasti na samo 5 miliona.

Dok se za pad nataliteta uglavnom krive žene, koje se sve ređe odlučuju da budu majke, treba se osvrnuti i na razloge zbog čega je to tako. Loša ekonomska situacija, nemogućnost pronalaska stalnom posla, sa prijavom i dopinosima koji bi im omogućili da odu na porodiljsko bolovanje, zapravo su ključni faktor ovakve situacije.

Od Srbije je gore tek nekoliko zemalja, a nalazimo se na samom dnu ove liste.

Problem pada nataliteta prepoznao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Pusta nam je Srbija. Kao Boga vas molim da obnovimo naciju. Mi ćemo svoj posao da radimo, da popravljamo ekonomiju, ali ja vas molim za budućnost Srbije. Ne vređam nikoga, kao predsednik Srbije vam kažem da sam zabrinut za budućnost naše nacije, budućnost našeg naroda - rekao je Vučić na nedavnom obraćanju u Požarevcu.

Međutim, mora se primetiti da sadašnja vlada ipak malo toga čini da se zaustavi odumiranje naše zemlje.