Proslava, Svadba
Alo.rs
Proslava, Svadba

Alo.rs

Proslava, Svadba, Foto: Alo.rs

Pedeset trogodišnji B.M. iz tog naselja kojeg je nokautirao Z.B. (39) napustio je odeljenje neurologije Niškog kliničkog centra i poslat na kućno lečenje. Protiv "nokautera" Z.B. kako nezvanično saznajemo pokrenuta je krivična prijava za nasilje i izazivanje sukoba.

Tuča se odigrala neki minut iza 19 sati, prošlog vikenda 16.februara, u sukobu dveju "prijateljskih" porodica iz ugovorenog maloletničkog braka, za koji se nisu naročoito slagali budućem bračnom životu svojih miljenika...

U kratkoj ali žestokoj svađi koja je nastala u dvorištu ženika u „Sahat-mali“ kako nezvanično sazanjemo, a prenosi ugledni lokalni veb-portal, došlo je do opšte tuče. Deblji kraj je izvukao B.M. (53) koji je zadobio potres mozga i pao u komu, padnuvši na asfalt. Veći deo opšte tuče odigrao se u ulici Sutjeska u tom naselju i komšije koje su do tada „kibicovale“ svadbu iz svojiuh dvorišta pozvali su leskovačku policiju i hitnu pomoć.

Policija koja je relativno brzo pristigla u ovom, građevinski nelegalnom naselju, pohapsila je sve učesnike tuče a medju prvima Z.B. ,najverovatnijeg izazivača tuče.

Hitna pomoć odvezla je teže povređenog B.M. ali i nekoliko drugih svatova sa izgrebanim ušima i podlivima po licu i telu na urgentno odeljenje Leskovačkog bolničkog centra. Većina njih su nakon ukazane pomoći odmah pušteni na kućno lečenje i otrežnjenje.

Svadba, Proslava

Alo.rs

Svadba, Proslava, Foto: Alo.rs

Ugovoreni maloletnički brakovi su česta pojava među leskovačkim Romima. U pregovaranju oko svadbenog "miraza" i "otkupnine mlade" uglavnom učestvuju roditelji ili stariji članovi familije, često bez saglasnosti i znanja budućih mladenaca. Ta svadbena "dobit" pomešana sa alkoholom najčešći je izazivač rasprave pa i ozbiljnih tuča.

Ali kada vreme učini svoje mnoge rane se zaleče, tako smo mi jednom prilikom prisustvovali "pomirenju" dveju porodica leskovačkih „Romea i Julije“ u elitnom restoranu poviše glavne Gradske pošte. Vrlo brzo su namrštene poglede i preteće face dveju porodica zamenili široki osmesi, pesma i čočeci do zore, a na zadovoljstvo mladenaca koji su se u međuvremenu zavoleli...

Pre nego što je formirana romska Crkva u šatoru u leskovačkom Novom naselju "Slavko Zlatanović", kao i Doma kulture Roma u Leskovcu, tuče među leskovačkim Romima u rivalskim naseljima „Podovorce“ i "Sahat-mala" bile su učestale.

Svađe su bile učestale iz raznih razloga: od fudbalskih tema do podele socijalne pomoći. Na sreću takvih sukoba danas je sve manje pa je utoliko više ova nesvakidašnja tuča na Hisaru izazvala veliki revolt medju mirnim gradjanima oba naselja.