Mapa auto-puta "Vožd Karađorđe"
Alo!
Mapa auto-puta

Alo!

Mapa auto-puta "Vožd Karađorđe" 

Reč je o šumadijskom koridoru koji će spajati centralnu i istočnu Srbiju, a biće dug 245 kilometara. Radovi na izgradnji ovog auto-puta, kako „Alo!“ saznaje, trebalo bi da počnu za manje od dve godine.

Auto-put „Vožd Karađorđe“ povezaće Auto-put „Miloš Veliki“ od Lajkovca, a ići će preko Aranđelovca, Topole, Rače, Svilajnca, Despotovca sve do Bora.

PROČITAJ JOŠ:

- Reč je o potpuno novom auto-putu, odnosno pravi se potpuno nova trasa, što znači da nije reč ni o kakvoj rekonstrukciji ili proširenju postojećeg puta. U toku su pripreme za izradu projektne dokumentacije, a plan je da se s radovima počne najkasnije u proleće 2021. Međutim, sve dalje pojedinosti znaćemo kada bude urađen projekat za ovaj auto-put - pojašnjava za „Alo!“ Aleksandar Senić, direktor sektora za izgradnju u „Koridorima Srbije“.

Senić ističe da je izgradnja ovog puta od izuzetne važnosti jer je Šumadija dosad zaobiđena svim auto-putevima.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

- Ovaj auto-put ići će kroz srce Šumadije. Biće od velikog značaja za građane, posebno centralne Srbije, pošto će povezati Šumadiju sa svim koridorima, ali i istočnom Srbijom - naglašava Senić.

Direktor sektora za izgradnju u „Koridorima Srbije“ navodi da će izgradnja auto-puta „Vožd Karađorđe“ trajati nekoliko godina.

Inače, izgradnju šumadijskog koridora najavio je u nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj auto-puta od Obrenovca do Ljiga.

Sve je obustavljeno! Putina hitno prebacuju HELIKOPTEROM U NEPROBOJNU TVRĐAVU!

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 19.08.2019. 16:38 - 19.08.2019. 17:24 Održaće se hitan sastanak Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Francuskoj, gde će se sastati sa svojim kolegom Emanuelom Makronom.

- Doneli smo odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju Auto-puta „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora. Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj auto-put i kroz Viševac, gde je on rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi, kada se pomire i kada zajednički rade, umeju da naprave zajedničke rezultate - kazao je Vučić.

Auto-putem „Miloš Veliki“ za 12 sati prošlo 4.100 vozila

Od puštanja u saobraćaj deonice od Obrenovca do Ljiga u nedelju u 21 do ponedeljka do 9.00 Auto-putem „Miloš Veliki“ prošlo je 4.100 vozila. Deonica auto-puta od Obrenovca do Čačka na Koridoru 11 duga je 103 kilometra, a putarina, čija će naplata početi 1. septembra, koštaće 420 dinara. Mobilne aplikacije koje vozači često koriste još nisu ažurirane i ne prepoznaju novi auto-put, tako da će vozači neko vreme morati da se oslanjaju na saobraćajnu signalizaciju.

Izgradnja moravskog koridora sledećeg meseca

Aleksandar Senić iz „Koridora Srbije“ kaže za „Alo!“ da će već za mesec dana početi izgradnja moravskog koridora koji će povezati Srbiju iznutra odnosno dva koridora - 10 i 11. Naime, povezuje Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. - Moravski koridor biće dugačak 112 kilometara. Jedan od sigurno najtežih izazova za graditelje na toj trasi biće regulacija Zapadne Morave - navodi za „Alo!“ Senić.

Krajem oktobra od Beograda do Bugarske za tri sata

Poslednja deonica, kojom će Koridor 10 biti kompletiran, biće puštena u saobraćaj do kraja oktobra. Reč je o deonici Prosek - Crvena Reka, dugoj 22,5 kilometara, koja se nalazi na istočnom kraku Koridora 10, koji će Srbiju spojiti s Bugarskom. - Završeni su radovi na poddeonici Prosek- Bancarevo u dužini od 9,4 kilometara, kao i tunel dug 800 metara. Ostaje da se završi levi poluprofil od 12,3 km na poddeonici Bancarevo - Crvena Reka. Otvaranjem istočnog kraka Koridora 10, od Beograda do granice s Bugarskom stizaće se za najviše tri sata - navodi Aleksandar Senić iz „Koridora Srbije“.

BONUS VIDEO: