DANAS SLAVIMO MATIJEVDAN Izgovorite ovu molitvu za spas i očekujte čudo

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Sveti Matej
Sveti Matej, Foto: printscreenyoutube

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Mateju Jevanđelisti.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.

Anketa:

Da li slavite ovu slavu?

Ukupan broj glasova: 52

  • Da: 8% (4)
  • Ne: 92% (48)

Bio je jevrejskog porekla i bogati carinik.Pre kršenja, zvao se Levije. Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju.

Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Napisao ga je   na jevrejskom jeziku, koje je ubrzo prevedeno na grčki,i sa grkog na naš jezik, dok se ono na jevrejskom izgubilo.

Za njega se kaže da nikada nije jeo meso, nego se hranio voćem i povrćem.

Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove. Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, pa tako i Uprava carina Srbije obeležava upravo ovaj dan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Molitva koju bi trebalo izgovoriti danas kako bi vam sve krenulo na bolje:

“Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.”

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi