SVETI SVEŠTENOMUČENIK KLIMENT Izgovorite ovu MOLITVU i bićete nagrađeni!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog.

Crkva
Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Rođen je u Rimu, u apostolska vremena, u carskoj porodici. Jednom, dok mu je majka sa dvojicom braće plovila lađom, bura ih odnese u nepoznatom pravcu. Otac krene da ih traži, pa se i on izgubi. Tada Kliment pođe da pronađe roditelje i braću.

U Aleksandriji susretne i upozna apostole Varnavu i Petra. Promislom Božijim Apostol Petar pronađe Klimentove roditelje, pa se porodica vrati u Rim.

Kliment se u Rimu nije odvajao od Sv. Petra. Postao je njegov naslednik na episkopskom prestolu 89. godine. Velikom revnošću upravljao je Crkvom i obratio brojne neznabošce u Hristovu veru.

Car Nerva (96-98) progna ga u Herson i on se pridruži broju od 2.000 prognanih Hrišćana, koji ga primiše sa velikom radošću 97. godine.

Klimenta su primili hrišćani s velikom radošću, i on im je bio živi izvor utehe. Molitvom svojom izveo je vodu iz zemlje, i obratio u hrišćanstvo toliki broj nevernih meštana, da se za jednu godinu podiglo na tom mestu 75 crkava.

Čuvši za to, car Trajan (98-117) naredi da ga ubiju. Vezali su mu kamen ο vrat i bacili ga u more, tako da je Sv. Kliment skončao ovozemaljski život 25. novembra 101. godine.

Njegove mošti su izvađene iz mora i prenete u Rim. Tu su ih doneli Sv. Kirilo i Metodije 872. godine. Crkva ga slavi 25. novembra po starom, odnosno 8. decembra po novom kalendaru.

Beseda na današnji dan govori o razdelenju službi i zvanja:

Blago onom ko zna svoju službu i dar od Duha primljen, i ko do kraja posluži prema naznačenju. Kao što Duh Sveti sada razdaje darove, tako će Gospod u svoje vreme razdavati nagrade.

Slavi se kao krsna slava.

Tropar:

"Mučenik tvoj Gospodi Kliment vo stradaniji svojem vjenec prijat netljenij ot tebe Boga našego imjejaj bo krjepost tvoju mučiteljej nizloži, sokruši i demonov nemoščnija derzosti togo molitvama spasi duši našja"

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi