Đuzepe Albano
Rina
Đuzepe Albano

Rina

Đuzepe Albano iz ljubavi prema Darinki promenio veru i postao Dragoljub, Foto: Rina

- Tata je uz pomoć kuma koji ga je podržao da se osamostali, započeo posao i bio veoma uspešan. Obućarska radnja nalazila se na mestu današnjeg hotela Šumadija. Imao je uvek oko 15, 16 šegrta koji su radili. Bila je opremljena po svetskim standardima sa kožnim garniturama i omiljeno utočište milanovačkih studenata koje je on rado pomagao, kupujući im cigarete i pružavši im uvek neki dinar da im se nađe - kaže Irma, ćerka Dragoljuba Albana.

Đuzepe Albano

Rina

Doneo je svetski duh u Gornji Milanovac, Foto: Rina

On nikad nije poželeo da se vrati u Ameriku ili na rodnu Siciliju, a koliko je ovaj Italijan zaslužan za razvoj Gornjeg Milanovca i koliko je išao ispred svog vremena, najbolje govore njegova dela.

- Imao je vizije da razvija posao, u Gornji Milanovac doveo je singer mašine, osnovao je kurs za žene koje su naučile da šiju i vezu. Mnoge žene iz okolnih sela kada su se udavale, iz opanaka su obule prve cipele zahvaljujući mom tati. U selima Srezojevci i Milićevci bio je rudnik magnezita pa je zidao peć za pečenje magnezita. Bio je vrlo aktivan i u vreme kada se fabrika Takovo dizala na noge - kaže Irma.

Đuzepe Albano

Rina

Obucaska radnje je bila jedna od najsavremenijih tog doba, Foto: Rina

Onda je došao rat i sve je stalo. Završetkom rata, Dragoljubu je kao stranom državljaninu bilo zabranjeno da radi, ali se to promenilo, zahvaljujući njegovom majstorkom ispitu koji ni jedan od četiri obućara tog vremena nije imao kako bi ispunio uslove da se osnuje obućarska zadruga.

- Kolika je zasluga mog oca za osnivanje ostalih zanatskih radnji tog vremena, nikada nije zapisano kao ni sva njegova dela,osim posmrtnog govora prote Dragoslava Mirkovića u kome navodi da je najviše siromašnima pružao ruke. Posleratne godine sa sobom su donele i siromaštvo, pa je često novac davao u zajam, pozajmljivao od banke novac i davao blanko menice, da bi novac uzeo i dao drugome. Mnoge menice ostale su da ih on sam plati jer je bio potpisnik. Iako je crkvu pomagao, nije na spisku dobrotvora, jer to nije želeo - rekla je njegova kćerka.

Đuzepe Albano

Rina

Irma cuva secanje na svog oca, Foto: Rina
Đuzepe Albano

Rina

Dom porodice ALbano, Foto: Rina

Irma je 1951. godine tek stekla jugoslovensko državljanstvo da bi mogla da se zaposli, da bi pet godina kasnije pod zakletvom morala da se odrekne italijanskog državljanstva. Đuzepe kao Dragoljub od 1964. godine počiva na gornjomilanovačkom groblju, a sedam godina kasnije pridružila mu se i voljena Darinka.

Đuzepe Albano

Rina

Unuk doneo kamen sa Sicilije koji i danas stoji na grobu Dragoljuba Albana, Foto: Rina

Unuk Zoran Gregović posetio je Siciliju i iz rodnog dedinog sela Naro doneo je kamen koji i dan danas na grobu gornjomilanovačkog zeta svedoči o jednoj ljubavi i čoveku koji je dušom uvek pripadao Gornjem Milanovcu.

Pročitajte još: