SAMO PONEDELJKOM SMEJU DA IMAJU SE*S Istražujemo koja još oštra pravila važe za crkvena lica - jedan sveštenik s Novog Beograda priča za medije

Postoji mnogo odredbi u pravoslavnom svetu za koje nikada verovatno niste čuli, poput one da pravoslavni sveštenik može da ima seks jednom nedeljno, i to ponedeljkom!

Crkva
Crkva, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Pravila su jasna: sreda i petak su posni dani i tad nije dozvoljen seks, nedeljom je liturgija, a subota je priprema za liturgiju. Utorak i četvrtak su pripreme za post sredom i petkom. Sve u svemu, ponedeljak ostaje jedini slobodan za bračne "obaveze".

Međutim, u praksi je malo drugačije, a to potvrđuju i sveštenici SPC koji nisu želeli da im se navode imena, iz očiglednih razloga.

- Naravno da znam za ta pravila, ali rekao bih da se danas toga slabo ko pridržava. Sa svojom ženom seks ne praktikujem jedino subotom i nedeljom zbog svete liturgije, a ostalim danima smatram da to nije greh - kaže jedan sveštenik s Novog Beograda.

Crkva propisuje da sveštenik ne može postati onaj ko je imao seksualne odnose pre braka. Međutim, i ovo pravilo se u poslednje vreme često krši.

Za obične vernike seks se zabranjuje tokom posta, međutim, uz odobrenje nadležnog sveštenika ili episkopa. Ukoliko postoji mogućnost da je brak u krizi bez seksualnih odnosa, bračni par može da upražnjava seks.

• Korisnik: Jelena
    20/01/2020 - 17:57
    Da li bilo koje svesteno lice,ukljucujuci i monahe i mknahinje,smeju po pravilima crkve da imaju privatnu imovinu?
    • Padre @Jelena
      21/01/2020 - 06:23
      Naravno da sveštenici smeju da imaju svoju imovinu. Druga je stvar s monasima i monahinjama.
  • Korisnik: djole
    20/01/2020 - 17:22
    Bitan je nedeljni prosek. Ako se u ponedeljak kresnu sedam-osam puta, sve je u redu!
    • prota @djole
      21/01/2020 - 11:57
      "Pravila su jasna: sreda i petak su posni dani i tad nije dozvoljen seks, nedeljom je liturgija, a subota je priprema za liturgiju. Utorak i četvrtak su pripreme za post sredom i petkom." А ponedeljak je posvecen bestelesnim cinovima tj. svetim andjelima, i monasi tada jedu posnu hranu, a svestenici bi trebali barem da se suzdrze od telesno-seksualnog odnosa, to ako cemo se jasno drzati pravila. Seks je dozvoljen tokom trapavih sedmica!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

Najčitanije - Alo.rs