Vojkan Tomić, protivgradni strelac, Čačak,
RINA
Vojkan Tomić, protivgradni strelac, Čačak,

RINA

Vojkan Tomić, protivgradni strelac, Čačak,, Foto: RINA

Čačansko selo Miokovce pogodili su pre nekoliko dana jako nevreme i grad, koji su napravili ogromnu štetu na velikim voćnim zasadima. Vojkan Tomić, protivgradni strelac čija se stanica nalazi u tom selu, rekao je da je tog popodneva bilo gore nego ikada ranije.

PROTIVGRADNE RAKETE NAPRAVILE HAOS U ČAČKU Dve pale na kuće, a jedna na fabriku u sred proloma oblaka

- Prošlih godina smo isto imali grad koji je bio ogroman i uspeli smo da dejstvujemo, ali ove godine je bilo gore. Ispalio sam 10 raketa, u prvom naletu dve ka Ovčaru i osam prema Gornjoj Gorevnici. Od tih osam, tri su mi poletele iz lansera i pale u selo. Moja raketa je pogodila i fabrički krug „Domisa“. Nešto se prespojilo u upaljačkoj kutiji i prosto nemaš kontrolu nad raketom. Nisam ni ja ovde bezbedan. Kada udari grom, moram da pobegnem iz kućice i zalegnem, jer je žica stara 40 godina, korodirala je i ne može da sprovede grom u zemlju. Pričao mi je kolega iz Prijevora da je jednom udario grom i žice su se skroz usijale. Ovde imam „Poliesterove“ rakete dugog i kratkog dometa, one su malo kvalitetnije. Ove rakete koje proizvodi korporacija „Trajal“, te tri su mi izletele iz lansera i pale na zemlju, od kojih je jedna završila u „Domisu“ - objašnjava Tomić.

 Prema njegovim rečima, polovina strelaca iz Čačka zbog repetitora nema komunikaciju sa centrom iz Užica.

Kiša, pljusak na Banovom brdu

Alo!/Z. K.

Kiša, pljusak na Banovom brdu, Foto: Alo!/Z. K.

 

 

- Treba da se stavi jedan predajnik, jer pola Čačka ne čuje centar. Tako je bilo i tog dana, strelac sa Rajca pita da li neko čuje komandu, ja sam je čuo i morao da mu komandujem - kazao je Tomić.

Vojkan Tomić, protivgradni strelac, Čačak,

RINA

Vojkan Tomić, protivgradni strelac, Čačak,, Foto: RINA

Inače, Radarski centar u Užicu na Jelovoj gori radi u veoma teškim uslovima. Tamo je vreme stalo u Titovo doba: signal mobilnih operatera je slab, kada nestane struje nema agregata, pa ni interneta, računarska oprema je prastara i dolazi do zastoja. Na Jelovoj gori je, pričaju strelci, instaliran radar proizveden 1979. godine sa rokom trajanja od 20 godina, ali još je u upotrebi. Zaposleni u tom centru s mukom održavaju sistem i često zbog nestašice struje i presporog sistema koordinate i azimute izračunavaju ručno, trouglom i šestarom, kao pre 50 godina.

NEVREME UZELO DANAK Proglašena vanredna situacija u ovom srpskom gradu! Mraz, sneg i olujni vetar napravili nezapamćenu štetu! Meštani u mukama, ne znaju šta će... (FOTO/VIDEO)

Radarski toranj je i spolja oštećen jer je zaštitnu ceradu uništio vetar, tako da zaposleni koji na smeni borave po 15 dana u toj isturenoj „karauli“ ulažu nadljudske napore kako bi obavljali svoj posao.