Đorđevići
Privatna arhiva
Vesna i Đorđe

Privatna arhiva

Vesna i Đorđe, Foto: Privatna arhiva

S istim problemom suočili su se i novinarka Vesna (37) i ekonomista Miomir (42) Đorđević. Pre pet godina odlučili su da se upuste u borbu za potomstvo. Posle sedam intervencija, među kojima su bile i tri vantelesne oplodnje, ali i jednog gubitka bebe u desetoj nedelji trudnoće, 2016. ostvarila se njihova najveća životna želja - rodio se Đorđe.

Bila sam sigurna da ću ipak roditi

- Ta prva vantelesna koja jeste uspela, ali se, nažalost završila gubitkom bebe, dala mi je ohrabrenje da može, da će neka druga, pa koja god, uspeti. To me je držalo da ne odustanem. Jednostavno, bila sam sigurna da ću dete na kraju i roditi. S druge strane, ja sam po prirodi pozitivna, okružena sam pozitivnim ljudima i ne dozvoljavam sebi da potonem - ističe Vesna.

Ovog 19. novembra Đorđe će oduvati tri svećice na rođendanskoj torti. On je, kako ističu njegovi roditelji, kruna njihove ljubavi duge čak 17 godina.

- Venčali smo se nakon sedam godina zabavljanja, tako da smo u braku već deceniju. U početku nismo preterano razmišljali o potomstvu, želeli smo da putujemo. Međutim, kada smo se odlučili na taj korak, videli smo da to ne ide kako smo mi mislili da hoće. Pošto se tri godine ništa po tom pitanju nije dešavalo, to je bio znak da treba da potražimo pomoć i zapravo vidimo zbog čega je to tako - kaže na početku razgovora za „Alo!“ Vesna.

Nakon urađenih svih potrebnih analiza, po savetu lekara, prijavili su se za vantelesnu oplodnju.

Đorđe 19. novembra puni tri godine

Privatna arhiva

Đorđe 19. novembra puni tri godine , Foto: Privatna arhiva

- Ja sam tad imala već 32 godine. U tom procesu veoma su bitne ženine godine, odnosno da se ne odlaže već da se s tim počne što pre. Upustili smo se u pribavljanje svih papira za vantelesnu o trošku države, ali kako se na sve to čeka jer se prolaze razne komisije i drugo, predložili su nam inseminaciju. Pristali smo, to je i urađeno, ali nije, nažalost, uspelo. Radi se o potpomognutoj oplodnji, tako što se u matericu u vreme ovulacije ubace prethodno laboratorijski obrađeni spermatozoidi - pojašnjava Vesna.

Nakon neuspele inseminacije, Vesna je nedugo zatim otišla na prvu vantelesnu oplodnju.

PROČITAJTE JOŠ:

- To je bilo 2014. u GAK-u u Višegradskoj. I ta vantelesna je uspela. S tim da je jedna beba bila u materici, a druga van nje... U 10. nedelji trudnoće, bebi koja je bila u materici stala je srčana radnja. Izgubili smo je. Za mene u tom trenutku ništa strašnije od toga nije moglo da se desi. Međutim, mi i dalje nismo odustajali. Imali smo zamrznute embrione iz tog postupka, ali ni to nije uspelo - dodaje Vesna.

Sledeće, 2015. godine Vesna sa suprugom odlazi u Prag na poznatu kliniku.

- Išli smo o svom trošku, iako to uopšte nije jeftino. Najbolje sam odreagovala na tamošnju terapiju. Zahvaljujući toj terapiji, izvukli su mi čak 20 jajnih ćelija i svih 20 je oplođeno. Ipak, nije nam uspelo jer sam usled te terapije upala u neku vrstu hiperstimulacije, jajnici su bili uvećani, pojavila mi se voda u stomaku... Zamrzli smo embrione i još dva puta nakon toga smo išli u Češku. Ni to nije uspelo - pojašnjava ona.

Već nakon pola godine obratite se lekaru

Vesna kaže da bi parovi koji pokušavaju da dobiju decu već nakon pola godine trebalo da se obrate za pomoć ako vide da se po tom pitanju ništa ne dešava.

- Ne treba čekati, odmah treba rešavati problem i obratiti se iskusnom lekaru. Ako i ne uspe odmah, to ne sme da vas obeshrabri. Treba biti uporan. Nije lako, ali mora se, kako se zna i ume, u glavi ostati pozitivan. Moj savet parovima je i da pored svih analiza koje lekari traže, provere i insulinsku rezistenciju i urade nalaz na trombofiliju, što može biti velika prepreka za trudnoću - ističe Vesna.

U međuvremenu, došli su na red za drugu vantelesnu oplodnju o trošku države.

- To je bio februar 2016, kada smo otišli u GAK „Narodni front“ i kad je urađena vantelesna oplodnja koja je uspela. Trudnoća je bila visokoriziča, ali se, bogu hvala, završila rođenjem našeg Đoleta. Naša sreća uskoro puni tri godine. Uspelo nam je iz treće vantelesne, a u stvari iz sedme intervencije, računajući i zamrznute embrione i inseminaciju. Kad se osvrnem, bio je to dug period, nimalo lak, ni psihički ni fizički. Samo u jednom procesu primiš i 150 raznih injekcija. I pravo da vam kažem, posle svega kroz šta sam prošla, ni sama ne znam od čega sam satkana - navodi Vesna.

Đorđevići

Privatna arhiva

Đorđevići, Foto: Privatna arhiva

Međutim, Vesna od daljeg potomstva ne diže ruke.

- Voleli bismo da Đorđe dobije brata ili sestru i spremna sam da ponovo prođem kroz sve to, pa ćemo videti - završava naša sagovornica.

Besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

Srbija se i ove godine pridružila Evropi u obeležavanju Nedelje (ne)plodnosti, od 4. do 11. novembra. Neplodnost je u Srbiji gorući problem, s obzirom na to da, kao i u Evropi, svaki šesti par ima problem sa začećem. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem „Šansa za roditeljstvo“ nedavno je predstavilo besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. To je 0800-333-030 i aktivan je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju. Svi kojima su potrebni savet te informacije o procesu vantelesne oplodnje i procedurama lečenja ili neophodnim dokumentima, mogu svakim radnim danom od 9 do 20 časova da se jave, dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja.

 BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"